Cel mai mic cameleon din lume trăieşte în Madagascar

1

Într-o insulă mică din Madagascar a fost descoperită o specie de cameleon care s-a dovedit a fi cea mai mică din lume. Reptila este atât de mică, încât stă pe vârful unei unghii. Sau pe vârful unui chibrit, după cum puteţi vedea în imaginile de mai jos.

 

 

Cameleonul minuscul nu este singura specie descoperită pe această insulă de oamenii de ştiinţă: alte trei specii, tot de astfel de reptile pigmeu, au fost indentificate. Cel mai mic este cunoscut, acum, sub numele Brookesia micra. Un mascul adult al speciei atinge lungimea maximă de 16 milimetri, fapt care face din această reptilă una dintre cele mai mici vertebrate de pe întreaga planetă. Cu tot cu coadă, lungimea unui individ poate ajunge la 30 de milimetri. Descoperirea speciei a fost mai degrabă noroc, au spus cercetătorii implicaţi în studiu, coordonaţi de Frank Glaw, deşi echipa avea experienţă la identificarea unor astfel de şopârle minuscule în pădurile bogate ale Madagascarului.

Pentru a-i descoperi pe cameleoni, echipa s-a folosit de ajutorul întunericului, de lămpi şi lanterne cu lumină intensă, care să îi ajute să vadă reptilele dormind. Toate cele patru specii identificate sunt diurne, iar noaptea urcă în copaci, pe crengi, pentru a dormi. „Urcă” este oarecum impropriu spus, pentru că, la dimensiunea lor, asta înseamnă aproximativ 10 centimetri deasupra pământului, a explicat Glaw, astfel că găsirea lor nu a fost deloc o sarcină uşoară pentru cercetători. Mai uşor era să le prindă după ce le descopereau. „Dacă dorm, pur şi simplu le iei şi le ridici, aşa cum ai culege o căpşună. Noaptea nu se mişcă deloc”, a mai spus Glaw.

 

 

Cele patru specii au fost descoperite în timpul unei expediţii ştiinţifice în regiunile nordice ale Madagascarului, între anii 2003 – 2007. Studiul care arată caracteristicile care fac fiecare specie să fie una nouă a fost publicat abia astăzi, în revista PLoS ONE. Pentru ochiul nespecializat, între speciile de cameleoni pigmei nu se pot vedea diferenţe, mai ales că sunt atât de mici, dar studierea lor şi analiza caracteristicilor a dus la încadrarea celor patru ca specii distincte şi noi. Din păcate, două din cele patru specii menţionate sunt, deja, în pericol foarte mare de dispariţie, din cauza despăduririlor din Madagascar, care duc la pierderea habitatului pentru micuţii cameleoni.

Brookesia micra reprezintă limita miniaturizării posibilă la o vertebrată cu ochi evoluaţi, dar, de fapt, este imposibil să afirmăm cu certitudine că acesta este cel mai mic, deoarece, de fiecare dată când oamenii de ştiinţă au proclamat aşa ceva, la scurt timp au descoperit o altă specie, şi mai mică decât cea care deţinuse titlul până atunci. Cine ştie, poate există un potenţial necunoscut pentru specii din ce în ce mai mici”, a spus coordonatorul studiului, Frank Glaw. El se va întoarce în Madagascar în luna noiembrie a acestui an, pentru a vedea ce surprize îi mai oferă regiunea. Dacă doriţi să aruncaţi o privire asupra minunilor Madagascarului, vă invităm să urmăriţi filmul de mai jos, realizat de BBC şi povestit, inconfundabil, de către Sir David Attenborough.

 

 

Sursa şi foto: Our Amazing Planet

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger