Visul Rusiei de a domina zona arctică și bogățiile ei naturale, combinată cu industria nucleară în rapidă dezvoltare din interiorul țării, au dat naștere planului pentru cel mai mare spărgător de gheață “universal” din lume alimentat cu energie nucleară – un vas lung de 170 de metri și lat de 34, cu 14 metri mai lung și cu patru metri mai lat decât toate celelalte vase nucleare ale flotei atomice rusești.
Imagine de la expoziția primului spărgător de gheață nuclear din lume, “Lenin” / Flickr-euno
Alimentat de două reactoare cu apă sub presiune care generează 60 de megawați de electricitate, noul model este proiectat să spargă straturi de gheață de peste 4 metri grosime și să remorcheze cisterne cu o capacitate de 70.000 de tone pe câmpurile înghețate ale zonei arctice, scrie Scientific American. Potrivit unei estimări a U.S. Geological Survey, în regiunea arctică se află 13% din rezervele încă nedescoperite de petrol ale lumii şi 30% din cele de gaze naturale, în aceeaşi stare; în plus, rutele de navigaţie ar putea fi deschise în mod regulat în Oceanul Arctic până în 2030, pentru că temperaturile tot mai mari vor topi gheţurile, arată o analiză a unei comisii specializate solicitată de forţele navale americane.
“Odată cu schimbările climatice, observăm schimbări majore pe ruta Mării Nordice, care este o rută de transport din Europa în Asia de-a lungul coastei nordice a Rusiei”, spune pentru publicația de știință expertul în energie Charles Ebinger, de la Brookings Institute, SUA. “Numai în ultimii câțiva ani, odată cu diminuarea tot mai mare a gheții marine, traficul maritim în zona arctică rusească a sport exponențial”. Gheața va continua să se topească, potrivit estimărilor, însă există porțiuni ale rutei de mai sus care necesită spărgătoare de gheață pentru ca traseul maritim să fie ținut deschis pe tot parcursul anului. Spărgătoarele de gheață mai sunt importante pentru colectarea de date care să ateste drepturile economice exclusive ale Rusiei asupra unor porțiuni vaste din zona arctică, în detrimentul unor pretedenți precum SUA, Canada, Norvegia, Danemarca sau Islanda.
Rusia, singura țară din lume care construiește în prezent spărgătoare de gheață nucleare (are deja o flotă de 12 bucăți și una și mai mare de spărgătoare diesel), susține că o formațiune submarină numită “fâșia Lomonosov” este o extensie a platformei contitentale siberiene, motiv pentru care ar aparține Rusiei. Aflați mai multe pe Scientific American.
Puteți accesa și:
VIDEO Activiștii Greenpeace au ocupat o platformă petrolieră din Arctic