Cel mai mare sistem geotermal din Europa funcţionează în centrul Londrei

2

Un centru comercial din centrul Londrei dă un exemplu dezvoltatorilor cu un sistem geotermal de încălzire şi răcire, informează The Ecologist.

Cea mai mare pompă de căldură din Europa funcţionează deja la One New Change Shopping Centre, lângă Catedrala St Paul. Sistemul geotermal de încălzire şi răcire se află la subsolul clădirii, unde o reţea de conducte de 60 de kilometri converteşte căldura termală din subteran într-un mediu fluid precum aerul sau un lichid, cu ajutorul unei pompe de căldură.

Deşi emisiile de carbon sunt reduse cu aproximativ 10%, criticii tehnologiei susţin că aceasta este prea costisitoare pentru a fi implementată la o scară largă şi se tem că nu ţine prea mult – speranţa de viaţă estimată a pompei de căldură este de până la 50 de ani.

Land Securities PLC, compania care a construit centrul comercial, a anunţat că dezvoltarea a costat 540 de milioane de lire sterline, iar costul este justificat întrucât investiţia geotermală va duce la economisirea a 300.000 de lire sterline pe an.

Interesul pentru energie geotermală este, în continuare, scăzut în Marea Britanie deşi o primă centrală energetică ar putea fi operaţională în 2013. Inginerii britanici forează o sondă de 4,5 kilometri lângă Redruth în Cornwall, unde există un potenţial foarte mare pentru generarea de căldură.

Foto: Flickr / EG Focus

Citiţi şi:

Farmacie care îşi reduce consumul de energie cu 46% datorită energiei geotermale

Energia regenerabilă ar putea furniza 99,5% din necesarul de electricitate în 2050

Tags:Advertisment ad adsense adlogger