Cel mai mare producător de cărbune al lumii din sectorul privat se află în pragul falimentului

0

Cea mai mare companie producătoare de cărbune a lumii din sectorul privat, Peabody Energy, se află în pragul falimentului ca urmare a scăderii prețurilor la energie la nivel mondial, a presiunii din partea unor surse de energie mai puțin poluante și a nesiguranței economice care domnește peste tot, scrie The Guardian. Colosul minier din SUA a anunțat săptămâna trecută că s-ar putea să ceară protecție în fața falimentului, o strategie legală care ar urma să protejeze compania în fața creditorilor săi după ratarea unei plăţi consistente.

Prețul acțiunilor Peabody Energy a scăzut cu 43% la bursa din New York săptămâna trecută, când compania americană și-a dezvăluit dificultățile financiare. Acțiunile colosului minier și-au pierdut 97% din valoare în ultimul an și jumătate în ultimele trei luni. Peabody Energy a spus că nu a reușit să facă o plată de 71 de milioane de dolari marțea trecută și că are 30 de zile la dispoziție pentru a acoperi datoria. În caz contar, problemele sale financiare ar urma să se adâncească și mai mult.

Activitatea de bază a companiei este vânzarea de cărbune companiilor de electricitate şi achiziţionarea de operaţiuni miniere, ea aprovizionând şi producători de oţel. Multe întreprinderi se orientează însă spre gaze naturale ca materie primă, datorită preţurilor mai scăzute şi din cauza înăspririi normelor ecologice. Totodată, China, una dintre cele mai mari pieţe pe care operează Peabody Energy, îşi dimiunează semnificativ cererea de cărbune.

Această cerere în scădere la nivel mondiaş a făcut ca alte trei mari companii americane producătoare de cărbune, Alpha Natural Resources, Arch Coal şi Patriot Coal, să ceară protecţie în faţa falimentului anul trecut. Dacă Peabody Energy va face acelaşi lucru luna viitoare, compania va putea să opereze în continuare în timp ce va căuta soluţii pentru acoperirea datoriilor sale de 6,3 miliarde de dolari. În ultimii doi ani, colosul minier s-a confruntat cu o serie de pierderi trimestriale ca urmare a scăderii preţurilor în sectoarele cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale. A declarat pierderi de 2 miliarde de dolari în 2015, profitul său scăzând cu 17%, până la 5,6 miliarde de dolari. Anul trecut, producţia de cărbune din SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar obţinerea electricităţii din cărbune a scăzut cu 13% peste ocean.

În ultimii ani, Peabody a fost supusă unui val de critici pentru că a atacat ştiinţa schimbărilor climatice şi a promovat cărbunele ca instrument cheie de reducere a sărăciei. Anul trecut, compania a convenit să-şi schimbe felul în care comunică riscurile impuse de schimbările climatice asupra investitorilor în urma unei investigaţii de opt ani derulate de procurorul general al New York-ului, Eric Schneiderman. Acesta din urmă a acuzat compania americană de încălcarea legislaţiei de stat prin transmiterea unor comunicate publice înşelătoare privind riscurile financiare impuse de schimbările climatice şi de potenţialele reglementări din acest domeniu. Schneiderman a spus că Peabody Energy, care este responsabilă pentru cantităţi uriaşe de emisii de dioxid de carbon, a emis proiecţii interne privind posibilele efecte ale acestor reglementări asupra afacerilor sale, declarând însă public că nu poate prezice impactul viitoarelor politici asupra profiturilor sale.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger