După ce consilierul francez Arash Derambrash a reuşit să impună un proiect de lege pentru combaterea risipei alimentare, adoptat în Franţa cu unanimitate de voturi, societatea civilă din Marea Britanie a cerut guvernului să ia măsuri similare. Petiţia lansată de cetăţeni strâns aproape 200.000 de semnături în mai puţin de o lună, însă britanicii nu au adoptat încă o lege pe modelul celei franceze, care interzice marilor supermarketuri să arunce mâncarea nevândută şi impune donarea ei în scopuri caritabile. Cu toate acestea, prima schimbare n-a întârziat să apară, în rândul comercianţilor. Tesco, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, a anunţat că nu va mai arunca alimentele nevândute, dar care sunt în continuare bune pentru consum.
Cifrele arată că anul trecut, de pildă, compania care deţine lanţul de magazine Tesco a aruncat 55.400 de tone de mâncare, dintre care 30.000 de tone reprezentau alimente perfect comestibile. Cel mai des aruncate produse sunt cele de brutărie şi patiserie, urmate de fructe şi legume proaspete, apoi de mâncare ambalată, cum sunt sandvişurile şi salatele.
Potrivit noii politici, alimentele care se apropie de expirarea termenului de garanţie, dar care nu prezintă pericole pentru siguranţa consumatorului or fi donate către organizaţii cu diferite categorii: adăposturi pentru femei abuzate, hosteluri pentru persoane fără adăpost şi centre unde copiii din familii nevoiaşe primesc micul dejun.
Marea Britanie, unde există 445 de bănci de alimente, a distribuit în intervalul 2014-2015 alimente de urgenţă pentru 1,1 milioane persoane, numărul acestora fiind în creştere, faţă de 913.000 persoane, în anul precedent.
Sursa: Sky 105
Puteţi citi şi:
Franţa va obliga marile supermarketuri să doneze mâncarea nevândută în scopuri caritabile
Paradox românesc: Oameni care mor de foame şi tomberoane pline de mâncare