Cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră va închide 1.000 de fabrici alimentate cu cărbune

0

Cel mai mare producător de cărbune din lume și totodată cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră, China, va închide anul acesta 1.000 de fabrici alimentate cu cărbune, o inițiativă menită să reducă surplusul de cărbune produs de statul asiatic (estimat la circa 2 miliarde de tone) și să contribuie la măsurile de combatere a crizei poluării, scrie Mother Jones. Știrea a fost confirmată de Administrația Națională pentru Energie din China, după ce, luna aceasta, Consiliul de Stat a publicat planuri detaliate de reducere a volumului de cărbune.

Anunțul vine într-un context în care o firmă chinezească a ajuns în fruntea clasamentului global privind producția de energie eoliană – Xinjiang Goldwind Science & Technology, care produce turbine eoliene, ar fi instalat turbine cu o capacitate de 28,7 gigawați de energie în 2015 – și în care companiile chinezești sunt deja lideri globali la producția de energie solară.

Pe măsură ce economia Chinei își încetinește pasul și se distanțează de industrii murdare, iar problema smogului toxic ce învăluie orașele persistă, statul asiatic nu mai are nevoie de atât de mult cărbune, care a fost, timp de mai multe decenii, principalul combustibil al „miracolului” său economic. Surplusul de cărbune rezultat în urma acestei creșteri a dus la scăderea prețului său, zguduind piețele internaționale, și le permite liderilor chinezi să facă curat în sistemul energetic. La sfârșitul lui 2015, guvernul a anunțat pentru prima oară că va suspenda toate autorizațiile de construcție pentru uzine noi.

În total, producția de cărbune a Chinei se va reduce cu 60 de milioane de tone doar anul acesta, fiind prevăzută cifra de 500 de milioane pentru următorii trei-cinci ani, prin închiderea unor mine mici sau vechi. Alte 500 de milioane de tone vor dispărea prin consolidarea anumitor companii miniere. Potrivit Reuters, care citează estimări ale Asociației Naționale a Cărbunelui din China, circa jumătate din cele 10.760 de mine de cărbune ale țării vor fi forțate să se închidă în cele din urmă. Oficialii speră ca asta să ducă la mai puține zile poluate în orașele chinezești, învăluite în smog mai ales pe timpul iernii.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger