Cel mai mare dinozaur din lume, descoperit în Argentina

0

Un fermier din Chubut (Argentina) a făcut o descoperire incredibilă, absolut întâmplător, în urmă cu trei ani, pe unul din terenurile sale: s-a împiedicat de nişte fosile, care au ajuns în atenţia paleontologilor. Aceştia au stabilit că aparţin, se pare, unei specii distincte de dinozaur, care a fost cea mai mare dintre toate câte au existat pe planetă, scrie site-ul I Fucking Love Science.

 

 

Oamenii de ştiinţă de la Museum of Paleontology Egidio Feruglio au cercetat toată zona din preajma celei în care au fost găsite primele fosile şi au descoperit, în total, 150 de oase, extrem de bine consevate, toate aparţinând unui dinozaur dintr-o specie considerată a fi fost cea mai mare de pe planetă. Este vorba de o specie de titanozaur, un dinozaur ierbivor, care a trăit în ultima parte a perioadei mezozoice, în urmă cu aproximativ 95 de milioane de ani. Dinozaurul nu are, deocamdată, un nume, până când detaliile despre descoperirea lui nu vor fi publicate, într-un studiu ştiinţific complet, dar paleontologii au promis că îi vor alege un nume în funcţie de regiunea unde a fost descoperit, de fermierul care a făcut descoperirea şi de dimensiunea uriaşă a dinozaurului.

Estimările cercetătorilor spun că dinozaurul avea 40 de metri lungime, de la cap la coadă şi era înalt de 20 de metri; probabil cântărea în jur de 85 de tone, adică de 11 ori mai mult decât un Tyranosaurus Rex. Toate acestea sunt, încă, presupuneri, deoarece nu s-a descoperit un schelet complet, aşa că oamenii de ştiinţă trebuie să se bazeze numai pe ceea ce au până acum. La locul descoperirii încă se lucrează; coordonatorul operaţiunilor, José Luis Carballido, a declarat că abia o cincime din procesul de excavare este complet, deci este încă multă muncă de făcut şi probabil multe alte indicii de descoperit. În afară de cele 150 de oase, au mai fost descoperiţi peste 60 de dinţi, provenind de la specii carnivore, care probabil s-au hrănit cu carnea titanozaurului mort. Alte indicii descoperite la faţa locului spun că peisajul, în vremea în care trăia acest dinozaur, era foarte verde şi bogat în flori şi copaci.

 

 

 

 

Sursa şi mai multe detalii: I Fucking Love Science

Foto: Museum of Paleontology Egidio Feruglio

 

Puteţi citi şi:

Tiranozaurul Pinocchio, descoperit în China

10 mituri care nu vor să moară

Povestea unei familii care s-a mutat din Bucureşti în Ţara Haţegului

A fost descoperită coada unui dinozaur în nordul Mexicului

Noul bibelou pentru perete sau birou: craniu de dinozaur imprimat 3D


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger