Cel mai mare baraj hidroelectric din lume va fi construit în Congo

0

Negocieri purtate la Paris între oficialii Republicii Democrate Congo şi reprezentanţi ai mai multor organisme internaţionale au dus la un acord asupra construcţiei celui mai mare baraj hidroelectric din lume în acest stat. Construcţia barajului va începe în octombrie 2015. Proiectul este considerat un pas important al industriei energiilor regenerabile pentru Congo şi întreg continentul african.

Construcţia barajului Grand Inga, pe râul Congo, implică organisme şi instituţii din mai multe ţări. Barajul va avea o producţie de 40.000 MW şi va oferi, ca scop final, electricitate pentru jumătate din continentul african. Resursele hidroelectrice ale republicii Congo sunt mult mai mari de atât: Banca Mondială le estimează la o capacitate de producţie de 100.000 MW. Tot această instituţie susţine că, la capacitate operaţională maximă, barajul şi complexul energetic construit lângă el vor oferi energie pentru aproximativ 500 de milioane de gospodării africane. Barajul va fi construit în mai multe etape; prima fază a proiectului, Inga Three Basse Chute, va avea o capacitate de producţie de 4.800 MW.

Negocierile finalizate recent la Paris pentru construcţia barajului vin după semnarea unei înţelegeri între Africa de Sud şi Congo privind cooperarea în sectorul energetic, ceea ce înseamnă, printre altele, că Africa de Sud va cumpăra o parte din energia produsă de viitorul baraj congolez. Pentru a câştiga licitaţia organizată pentru construcţia barajului se bat trei consorţii: Sinohydro & Three Gorges Corporation (China), Actividades de Construccion y Servicios (ACS), Eurofinsa & AEE (Spania) şi Daewoo & Posco (Coreea de Sud) & SNC Lavalin (Canada). În prezent, cel mai mare baraj de acest fel al lumii este în China – Three Gorges Dam, cu o capacitate de producţie de 22.500 MW.

Sursa şi foto: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger