Cel mai îndepărtat quasar din Univers, descoperit de astronomi europeni

0

O echipă de astronomi europeni a descoperit cel mai îndepărtat quasar din Univers cunoscut până acum. Ei s-au folosit de un observator astronomic dotat cu un telescop de mare capacitate și telescoape ajutătoare pentru măsurarea distanței.

Obiectul cosmic strălucitor își trage energia dintr-o gaură neagră cu o masă de două miliarde de ori mai mare decât a Soarelui. Este, spun astronomii, de departe cel mai luminos obiect descoperit în Universul timpuriu. Publicația ”Nature” găzduiește studiul și datele descoperirii în ultima sa ediție din luna iunie. Descoperitorii quasarului spun că acesta va ajuta la înțelegerea fenomenului dezvoltării găurilor negre la sute de milioane de ani după Big Bang, momentul creării Universului.

Quasarul este atât de îndepărtat, încât, potrivit calculelor, lumina sa a călătorit timp de 12,9 miliarde de ani pentru a fi văzută de pe Pământ. Cinci ani le-au fost necesari astronomilor care au scanat cerul să îl descopere. Echipa care a depus eforturile pentru a-l găsi cuprinde cercetători din Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda și a beneficiat de sprijinul constant al colegilor lor americani.

 

Sursa și foto: ScienceDaily.com

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger