Cel mai înalt turn din lume este, oficial, Tokyo Sky Tree, din Japonia

0

Tokyo Sky Tree este noul record de înălțime urbană: turnul japonez a fost omologat, în această lună, de Cartea Recordurilor, drept cel mai înalt din lume. Oficial, el va putea fi vizitat din luna mai a anului viitor, când ușile lifturilor sale se vor deschide pentru marele public.

 

Japonezii speră ca deschiderea noului punct de atracție să revigoreze turismul speriat de cutremurele care au răvășit economia țării și au scăzut fluxul de turiști, de obicei fixat exact pe Tokyo. Turnul are 634 de metri și a fost în construcție din anul 2008. Presa străină îl numește un Turn Eiffel din era spațială, crescut cu hormoni, datorită rapidității cu care a fost construit și atitudinii sale impunătoare de peste capitala japoneză. Totuși, turnul nu a reușit să bată recordul de 830 de metri înălțime al Burj Khalifa din Dubai; dar, spun oficialii Guiness Book, Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume, pe când Tokyo Sky Tree este cel mai înalt turn (diferența între cele două venind din faptul că, în cazul turnului, suprafața utilizabilă din întreaga construcție este sub 50%).

Turnul are baza triunghiulară, un design tubular și structura din oțel. Rolul său principal este de a servi drept suport (arbore) pentru emisiile radio și tv. Însă autoritățile speră ca turnul să devină o atracție turistică majoră pentru vizitatori, care să salveze turismul aflat în derivă în capitala japoneză după cutremurul din luna martie a acestui an. Biletele pentru o plimbare pe una din cele două punți de observare vor costa între 26 și 39 de dolari, iar vizitatorii se vor putea bucura inclusiv de o vedere de tip 360 de grade a orașului, de pe o pasarelă din sticlă. Scepticii au criticat îndrăzneala construcției, tocmai din cauza riscului seismic major al Japoniei, dar constructorii turnului spun că este proiectat să suporte fără probleme orice cutremur până la (și inclusiv) 8 grade magnitudine. Tehnica de construcție pe care se bazează turnul este cea a vechilor pagode japoneze.

 

Sursa și foto: National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger