Cel mai gras și mai înalt pinguin din lume

0

După cum arată fosilele descoperite în Noua Zeelandă, acum 27 de milioane de ani ar fi trăit cel mai impunător pinguin din toate timpurile: peste 1,5 metri înălțime și aproape 60 de kilograme. Pentru comparație, cel mai ”bine dotat” pinguin pe care îl putem întâlni astăzi este cel imperial, a cărui înălțime rar depășește 80 de centimetri.

 

Kairuku grebneffi a trăit în ceea ce acum reprezintă spațiul Noii Zeelande și, din câte arată paleontologii, era un pescar redutabil. ”Pinguinii Kairuku au fost ultima generație de așa-numiți pinguini gigant, iar prin asta înțelegem orice fosilă de pinguin mai mare decât actualul pinguin imperial,” explică Tatsuro Ando, de la Muzeul Ashoro de Paleontologie din Japonia. Potrivit specialistului, aceste păsări au apărut în urmă cu circa 50 de milioane de ani și au dispărut după 25 de milioane de ani, cauza nefiind cunoscută.

În zona neozeelandeză unde au fost descoperite fosilele trăiesc astăzi o mulțume de specii de pinguini: din 17 specii cunoscute, 6 se regăsesc aici. Strămoșii Kairuku se pare c-ar fi fost niște pescari foarte buni, având pliscurile mai lungi, ceea ce le permitea să prindă prada mai ușor: pește și calmar. Desigur, probabil că și masivii pinguini au avut la rândul lor prădători, cum ar fi rechinii sau delfinii cu dinți de rechin, o specie dispărută de delfini cu fălci foarte puternice. Potrivit Jurnalului de Paleontologie, în Noua Zeelandă a fost descoperit cel mai vechi pinguin, Waimanu, care ar fi trăit în urmă cu 55-60 de milioane de ani, la scurtă vreme după dispariția dinozaurilor.

Una dintre teoriile avansate de paleontologi este că primii pinguini puteau, de asemenea, să zboare și să înoate pe la fundul apei, dat fiind că cele mai apropiate rude ale pinguinilor, pe scara evoluției, sunt păsări ca albatroșii.

 

Sursa: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger