Cel mai contaminat animal de pe pământ

0

Mai bine de un deceniu, biologii au fost alarmați de nivelurile de substanțe contaminante din grăsimea urșilor polari, niveluri care au scăzut în ultimii ani grație politicilor de protecție. Acum se pare că alt animal a urcat în topul poluării: rechinii din zona arctică, mai exact cei care trăiesc în Marea Groenlandei, sunt unele dintre cele mai contaminate viețuitoare de pe Pământ, scrie Fastcoexist, și asta din cauza substanțelor toxice eliberate de omenire în oceane acum câteva decenii.

Carnivorele din zona arctică tind să fie unele dintre cele mai contaminate animale de pe Pământ pentru că agenții poluanți veniți pe calea aerului se evaporă, sunt purtați spre nord și ajung pe gheață, unde sunt absorbite de planctonuri. Chiar și unele pesticide interzise acum câteva decenii, cum ar fi DDT-ul, persistă încă în această regiune, agățându-se de grăsimea animalelor mari și acumulându-se în lanțul trofic. Cercetătorii au observat că cu cât există mai multe foci în meniul rechinilor, cu atât este mai mare nivelul de contaminare.

După ce a studiat ficații ai 43 de rechini, o echipă de oameni de știință de Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia au ajuns la concluzia că nivelurile de bifenili policlorurați (PCB), substanțe chimice folosite mai demult, pe scară largă, la produsele de ignifugare și pesticide, erau de cel puțin trei ori mai mari decât în rândul urșilor polari. Aceste substanțe au fost eliberate, în mare parte, între anii ’60 și sfârșitul anilor ’80, după care emanările au început să scadă treptat, existând însă și acum unele degajări din surse vechi, cum ar fi gropile de deșeuri. Cercetătorii nu se așteptau să dea peste concentrații atât de mari. Acestea le depășesc pe cele înregistrate în Canada și Islanda și îi afectează și pe oameni.

Deși mulți dintre compușii toxici întâlniți în organismul rechinilor au fost interziși de ani de zile, unii dintre ei persistă în mediul înconjurător multă vreme după ce a încetat producerea lor. Unele comunități tradiționale din zona arctică încă se bazează pe rechini ca sursă de hrană, însă chiar și obișnuitul ton găzduiește niveluri de mercur care ar putea fi periculoase pentru oameni.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger