Cel mai complex om bionic din lume

0

Un om bionic cu organe artificiale, sânge sintetic și membre robotice, care valorează un milion de dolari, a fost creat pentru a arăta ce minuni poate face medicina modernă. ”Am fost surprinși să vedem câte părți ale corpului uman pot fi înlocuite,” spun cercetătorii care s-au ocupat de crearea lui Rex.

 

Rex are aproape 2 metri înălțime, iar toate organele și părțile corpului au fost construite în laboratoarele a 18 universități și companii, fiind ansamblate de compania britanică Shadow Robot. Capul omului bionic este făcut după chipul psihologului elvețian Bertolt Meyer, care folosește o mână bionică, în condițiile în care s-a născut fără mâna stângă. “Am căutat noi tehnologii bionice, din interes personal, foarte mult timp și, până acum cinci sau șase ani, nu se întâmpla mare lucru. Apoi, deodată a avut loc o explozie de inovație”, spune psihologul.

Printre organele artificiale, se numără pancreasul, rinichii, splina și traheea. Lipsesc însă câteva organe vitale, cum ar fi stomacul, însă acest proiect recreează 60-70% din corpul uman. Deși arată ca un om obișnuit, lui Rex îi lipsește inteligența la nivel uman. Cu ajutorul unui program de inteligență artificială, el poate purta însă o conversație simplă.

 

 

Chiar dacă progresele în acest domeniu s-au accelerat în ultimii ani, deocamdată nu putem conta pe știință pentru a vedea în cel mai scurt timp un om bionic 100% funcțional. ”Ce începem însă să perfecționăm este construcția protezelor care seamănă perfect cu părțile corpului uman, însă ne aflăm la drum lung realizarea unora care să proceseze informația senzorială așa cum o face corpul,” spune Steven Hsiao, profesor la Universitatea John Hopkins din Baltimore. Într-un interviu pentru The Independent, acesta aduce în discuție o scenă din Războiul Stelelor, pentru a sublina faptul că ceea ce nu demult părea strict Science Fiction, azi face parte din realitate: ”Miza scenei din film unde Luke Skywalker primește o mână nouă este faptul că, atunci când e testată, el simte durere: noi nu am ajuns în acel punct. În zece ani, vom putea crea un robot cu suficientă dexteritate cât să ia un pix și să scrie, însă el nu va putea primi înapoi informația senzoarială,” mai spune Hsiao.

Rex va fi expus la Muzeul de Știință din Londra până pe 1 martie, după care va merge la Washington, unde va fi expus la Muzeul Smithsonian. În final, cel mai complex om bionic de până acum va fi dezasamblat, iar părțile vor merge înapoi la furnizori.

 

Sursa: NBC News, The Independent

Foto: Science Museum


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger