Cel mai ciudat parc public din Europa

0

Un sistem audio din Jamaica și un tobogan-elefant din Cernobîl, un ring de box thailandez în aer liber, felinare stradale din Emiratele Arabe Unite și leagăne din Bagdad. Asta găzduiește, printre altele, Superkilen, un parc urban care se întinde în Norrebro, un cartier boem din Copenhaga care a devenit una dintre zonele cu cea mai mare diversitate etnică din Danemarca, scrie CNN. Spațiul, întins pe aproape un kilometru, este considerat unul dintre cele mai suprarealiste locuri pe planetă.

 

 

Superkilen s-a născut în urma unei colaborări între localnici și unii dintre cei mai experimentați arhitecți din Europa. Parcul găzduiește o mică șosea de biciclete și un stâlp de 14 metri înălțime pe care scrie “Donuts” (“gogoși” în engleză), adus din fața unui restaurant din Pennsylvania, și care, împreună cu logo-urile luminoase ale reprezentațelor auto de vizavi, crează tabloul unei șosele americane. Există și un teren de baschet sub forma unui castron, inspirat de Stadionul Lujino din Mogadishu, capitala Somaliei, un loc folosit mai demult pentru atacuri împotriva palatului prezidențial și care servește acum drept centru de antrenament pentru echipele de baschet. Solul provine din diferite orașe de pe teritoriile palestiniene, fiind adus de două femei din Copenhaga care au călătorit în Orientul Mijlociu.

 

 

Pe lângă asta, există coșuri de gunoi din stațiunea britanică Blackopol, canale de scurgere din Elveția, un capac de canal din Israel, șapte tipuri diferite de rasteluri pentru biciclete din Europa, o caracatiță japoneză din plastic care se transformă în tobogan, o fântână din Maroc sau table de șah din Bulgaria. Unele dintre obiectele din Superkilen sunt originale, altele sunt copii. Obiectele au fost alese în urma unor discuții comunitare față în față sau online. Rezultatul reflectă diversitatea unui cartier alcătuit din 60 de naționalități. Parcul public este o colaborare între grupul de artiști Superflex, firma de arhitectură peisagistică Topotek1 din Berlin și firma de arhitectură daneză BIG-Bjarke Ingels Group. Aceasta din urmă a mai gândit o piscină publică în portul din Copenhaga sau transformarea unui incinerator în pârtie de schi.

 

 

“În loc să avem aceleași bănci pe care le vedeți în oricare alt parc din Copenhaga”, spune Nanna Gyldholm Moller, de la BIG-Bjarke Ingels Group, “de ce să nu-i îndemnăm mai bine pe localnici să aducă obiecte din toată lumea și să creeze o expoziție globală”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger