Cel mai călduros an din istoria consemnată

0

Un raport publicat recent de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) arată că septembrie 2014 a fost, la nivel global, cea mai călduroasă dintre toate primele luni de toamnă înregistrare vreodată. Acelaşi raport arată totodată că intervalul septembrie 2013-septembrie 2014 s-a dovedit cea mai călduroasă perioadă de 12 luni consecutive de la începuturile consemnărilor meteorologice, în 1880.

 

Weather-Warm

 

Astfel, acest interval a depăşit recordurile anterioare în materie de temperaturi ridicate, stabilite în august 1998-septembrie 1999, respectiv august 2009-iulie 2010. Cu acelaşi prilej, NOAA a anunţat şi faptul că temperatura oceanelor a ajuns la temperaturi-record, aceasta fiind a treia oară în 2014 când apa oceanelor  atins temperaturi ridicate fără precedent. Punctul culminant a fost atins luna trecută, iar implicaţiile acestui fenomen sunt ample: de la efectul asupra sănătăţii recifurilor de corali, până la creşterea nivelului mării şi influenţa asupra fenomenelor meteo la nivelul întregii planete. În 2014, au fost observate puncte foarte călduroase reoartizate uniform pe tot globul, din Alaska în California, din Cuba în Scandinavia, din Brazilia în Australia.

 Concluziile NOAA sunt susţinute de statisticile NASA, care au arătat recent că septembrie 2014 este a şasea lună consecutivă din acest an care bate recordurile la temperaturi ridicate din istoria consemnată. Acest interval a debutat în aprilie, cel mai călduros aprilie cunoscut, despre care cercetătorii spun că ar fi prima lună din ultimii cel puţin 800.000 de ani când dioxidul de carbon din atmosferă a atins nivelul de 400 de părţi la un milion. În aprilie 2014, media termică a fost cu 0,77 grade Celsius mai mare decât media de 13,7% grade Celsius, aferentă secolului 20. Această lună a fost urmată de cel mai cald mai, cel mai cald iunie, cel mai cald iulie şi cel mai cald august din istoria arhivelor meteorologice.
Puteţi citi şi:

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger