Ultimul deceniu a fost cel mai cald din istoria cunoscută (şi monitorizată sub raport climatologic) a Europei, arată o cercetare a European Environment Agency (EEA). Temperatura medie pentru ultimii zece ani a fost cu 1,3 grade Celsius mai mare decât temperatura medie din perioada pre-industrială.
Raportul EEA (Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012) susţine că, din 2002 încoace, căderile de ploi au scăzut în sudul Europei şi au crescut în partea de nord a continentului şi că au apărut tot mai multe fenomene meteo extreme. Calota glaciară din Groenlada, calota arctică şi mulţi gheţari europeni se topesc văzând cu ochii. „Schimbarea climei este o realitate peste tot în lume, iar viteza cu care se schimbă şi aria la care se aplică devin tot mai evidente”, a precizat Jacqueline McGlade, director executiv al EEA. „Asta înseamnă că fiecare segment al economiei, inclusiv gospodăriile, trebuie să se adapteze cerinţelor de a reduce emisiile de gaze de seră”, a completat ea.
Totodată, raportul EEA mai arată că schimbarea accelerată a climei va avea impact diferit pe teritoriul Europei: regiunea mediteraneeană va fi lovită de valuri de căldură, în vreme ce nordul european va suferi de pe urma inundaţiilor şi a creşterii apelor de coastă. Pentru ultimul deceniu, se observă cum valurile de căldură au crescut în frecvenţă şi intensitate, cauzând tot mai multe decese şi provocând secete de lungă durată, care afectează agricultura, în special. Nivelul apelor mărilor la nivel global a crescut cu 3 mm în ultimii 20 de ani, fapt care afectează zonele de coastă ale Europei. „Vorbim de o eroziune constantă la nivelul a cel puţin unui sfert din coastele europene, pentru care avem date valide, în special din cauza intensificării activităţilor umane în regiune”, susţine raportul.
Speciile sub-tropicale de peşti migrează mai la nord, din cauza creşterii temperaturii oceanelor, iar pe uscat creşte numărul inundaţiilor (peste 200 de inundaţii severe au fost înregistrate din anul 2000 încoace). Studiul EEA a fost publicat imediat după ce WMO (World Meteorological Organisation) a făcut public un alt raport, care arată că emisiile de gaze de seră în 2011 au atins un nou record negativ, ajungând la cu 40% peste nivelul epocii pre-industriale. Schimbările ultimului deceniu la nivel european se văd şi în comportamentul animalelor, al albinelor, al păsărilor, în modificarea rutelor de migraţie sau a sezoanelor de împerechere.
Totuşi, nu toate speciile din faună şi floră se adaptează atât de rapid pe cât o cer modificările accelerate ale climei, motiv pentru care unele ajung în pericol de dispariţie. „Până la sfârşitul secolului 21, specii de plante din Europa continentală vor ajunge să vieţuiască în partea nordică a continentului, pădurile se vor restrânge în zona de sud şi se vor înmulţi în nord, iar cel puţin jumătate din speciile de plante din munţi vor fi dispărute sau în pericol de dispariţie. Rata modificărilor climatice va depăşi capacitatea multor specii de adaptare şi migraţie”, conchide raportul citat.
Sursa şi foto: EcoNews