Cel mai bătrân bărbat din Australia tricotează pulovere pentru pinguinii accidentaţi

0

Titlul acestei ştiri sună mai degrabă a serial de desene animate, în care un bătrânel bonom se împrieteneşte cu nişte pinguini şi decide să-i ajute la schimbarea costumaţiei. Povestea lui Alfred Date este însă reală: la 109 ani, australianul cu îndelungată experienţă în tricotat s-a apucat să lucreze puloveraşe pentru pinguinii pitici accidentaţi. Această specie de pinguini trăieşte doar în Australia şi Noua Zeelandă.

Întreaga iniţiativă de a le oferi micilor pinguini îmbrăcăminte a venit în 2013 din partea Victoria’s Phillip Island Penguin Foundation, în urma unei deversări de petrol care a afectat o parte din colonia de 32.000 de pinguini pitici de pe Phillip Island. Alfred Date, care locuia şi încă locuieşte la o casă de bătrâni din Australia, era recunoscut pentru priceperea la tricotat şi croşetat, astfel că a fost cooptat de câteva asistente să ajute la realizarea puloverelor pentru pinguini. Date a avut tot timpul să-şi antreneze mâna în lucrul cu andrelele, dat fiind că prima jachetă pentru copii a tricotat-o în anii ’30, pentru un nepot. Între timp, a mai exersat cu cei şapte copii, 20 de nepoţi şi tot atâţia strănepoţi.

Fundaţia care susţine protejarea pinguinilor din aceste regiuni primeşte donaţii din toată lumea, în bani sau de-a dreptul în pulovere de mici dimensiuni. Reprezantanţii ei spun că aceasta nu este o modă, ci un mijloc de a-i ajuta pe pinguinii pitici dacă sunt afectaţi de vreo deversare de petrol sau dacă sunt răniţi. Petrolul le poate încleia penele pinguinilor, permţiând apei să le ajungă la piele: pinguinii pot răci astfel sau nu mai pot vâna, din cauza greutăţii. De fiecare dată când la sediul organizaţiei ajunge un pinguin murdar de petrol, micuţul primeşte un pulover, care-i împiedică să-şi cureţe penele şi să ingereze astfel toxine. Se pare că această metodă funcţionează destul de bine, dat fiind că, în 2001, 438 de pinguini au fost afectaţi de o deversare din Insula Phillip, iar puloverele tricotate au ajutat la salvarea a 96% dintre ei, în cadrul clinicii.

Ideea australienilor a prins atât de bine în rândul iubitorilor de animale, încât fundaţia a sistat pentru moment campania de strângere de pulovere pentru pinguini, având stocuri mai mult decât generoase. Chiar şi Alfred Date a luat o pauză, trecând la tricotarea unor fulare pentru prieteni şi a unor căciuliţe pentru copii născuţi prematur.

Sursa: Mashable

Puteţi citi şi:

O femeie fără copii din India, mamă pentru copaci

VIDEO O poveste emoţionantă despre animalele ajunse la bătrâneţe


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger