Cei mai lenţi rechini din lume trăiesc în apele Groenlandei

0

Rechinii din apele Groenlandei sunt cunoscuţi pentru lipsa lor de grabă: viteza cu care se deplasează este de aproximativ o milă pe oră (1,6 km pe oră). Nu doar că sunt cei mai înceţi rechini de pe planetă, dar cam toţi peştii sunt mai rapizi decât ei, arată un studiu care va fi publicat în luna septembrie în Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.

 

 

Viteza maximă pe care aceşti rechini o ating în deplasarea lor prin apă poate ajunge la 2,7 km pe oră, dar nu mai mult. „Motivul acestei lentori poate fi temperatura scăzută a apei din Oceanul Arctic”, crede Yuuki Watanabe, autor principal al studiului şi cercetător în cadrul National Institute of Polar Research. „Multe procese fiziologice, inclusiv viteza de contractare a muşchilor, sunt încetinite de temperaturile scăzute. Se numeşte efectul Q10 şi este extrem de puternic. Oamenii nu îl resimt, pentru că temperatura corpurilor noastre este menţinută şi la frig (dar nici nu ne petrecem viaţa în temperaturi atât de scăzute). În cazul peştilor (iar rechinii intră în această clasă), temperatura corpului scade odată cu cea a mediului în care se află, aşa că multe procese fiziologice sunt reduse”, explică Watanabe.

Dacă sunt atât de înceţi, cum se hrănesc? Asta s-au întrebat oamenii de ştiinţă. Analiza conţinutului stomacal al mai multor rechini a arătat că se hrănesc cu peşti, dar mai cu seamă cu foci. Cum anume vânează, asta rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă. „Ipoteza ar fi că vânează focile care dorm sau moţăie în apă şi nu pe uscat. Asta ar fi chiar o pradă uşoară pentru aceşti rechini, care nu trebuie decât să se apropie încet de o astfel de focă şi masa e gata”, crede Watanabe. Dimensiunile impresionante ale rechinilor Groenlandei îi fac să nu prea fie ţinta vreunor alţi prădători (în fapt, cam numai balenele ucigaşe i-ar putea dovedi, dar rechinii stau cuminţi în ape adânci, unde aceste balene nu se aventurează).

 

Sursa şi foto: OAP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger