Cei mai înalți copaci din lume mor tot mai repede

0

Cei  mai înalți copaci din lume, cunoscuți ca adevărați regi ecologici ai junglei, mor tot mai repede, pe măsură ce se construiesc drumuri, ferme și așezări care afectează pădurile, iar secetele devin tot mai grave și apar noi boli.

Studii pe termen lung realizate în Amazon, Africa și America Centrală arată că acești copaci s-au adaptat la secole de furtuni, boli și extreme climatice pe termen scurt, dar sunt mai vulnerabili decât alți copaci la fenomenele actuale.

“Fragmentarea pădurilor afectează disproporționat copacii bătrâni”, spune William Laurance, profesor la Universitatea din Cairns, Australia. Rezultatele studiilor arată că arborii de la marginea pădurilor mor într-un ritm tot mai alert, iar copacii mari mor într-o proporție tot mai mare.

Înălțimea lor și trunchiul gros și inflexibil îi fac vulnerabili la rupere la marginea pădurii unde vântul este mai puternic.

Copacii înalți pot reprezenta doar 2% dintr-o pădure, dar pot conține 25% din biomasă și sunt vitali pentru sănătatea întregii păduri. Acești copaci captează cantități mari de energie, producând multe fructe, flori și frunziș care susțin viața animalelor din pădure.

Doar un număr mic de specii de copaci au capacitatea genetică de a crește înalți.

Mare parte din copacii înalți sunt și cei mai vechi și mai importanți din punct de vedere ecologic. În Amazon, pot avea între 400 și 1.400 de ani, iar în America de Nord pot depăși 2-3.000 de ani.

Sursa: Guardian

Foto: Flickr / Banner Photography


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger