Cei mai implicați oameni din societate civilă, premiați

0

Gala Societății Civile și-a desemnat câștigătorii în cadrul celei de-a 16-a ediții, în care au fost recunoscute eforturile societății civile în numeroase domenii, de la educație la spirit civic, de la sănătate la inovație, de la protecția mediului la dezvoltare economică.

Educație, învățământ, cercetare

Getting civically fit – Funky Citizens

Am dezvoltat programul de educație civică pentru copii tocmai pentru a face educația civică mai atractivă pentru elevi, profesori și părinți. Am creat un kit de predare a educației civice pentru profesori, cu metode alternative, sugestii de jocuri, quiz-uri, activități interactive, am rescris și ilustrat Constituția pe înțelesul copiilor, am organizat numeroase workshop-uri pe teme de educație civică și chiar o tabără dedicată, am organizat tururi ghidate cu elevi în instituțiile publice și am lucrat îndeaproape cu profesori pentru îmbunătățirea metodelor de predare.

Artă și cultură

Mișcare și culoare – Asociația Secția de Coregrafie

Mișcare și Culoare propune un nou tip de educație culturală, care integrează dimensiunea cognitivă cu cea emoțională, kinestezica și de conștientizare a propriului corp ca instrument și ca subiect al exprimării prin artă.  Pe parcursul întregului program, copiii au luat contact prin fotografii și filme documentare cu forme ale artei cinetice, ale gestualismului abstract, action painting, precum și cu artiști contemporani ce integrează propriul corp și mișcarea în operele lor. Copiii, sub îndrumarea Irinei Cangeopol, artist vizual, profesor și specialist în educație culturală, au experimentat desenul că urma lăsată de corpul lor în mișcare, înțelegând aspecte ale cinetismului corpului uman și exprimându-se liber, în diferite tehnici, pe suprafețe mari.

Apărarea drepturilor individuale

Ocolirea parcului Herăstrău în siguranță pentru pietoni, persoane cu dizabilități și bicicliști – Asociația HaicuBicla

Liniile de înaltă tensiune și circulația trenurilor reprezentau un pericol evident pentru numeroasele persoane care alegeau să facă turul parcului traversând podul feroviar. Din păcate, în ultimii ani, pe acel pod s-au electrocutat mortal multe persoane. Ca prim pas ne-am dorit deschiderea accesului prin curtea ALPAB, această variantă fiind inclusiv una fără costuri. Bineînțeles, pe termen lung, planul a fost acela de a obține avizele necesare amplasării unei păsărele, într-o primă fază temporară, până la găsirea unei soluții finale, în vecinătatea podului feroviar, fapt determinat de obișnuința oamenilor de a ocoli lacul prin acea zonă. Cele mai importante realizări au fost obținerea avizului arhitectului șef, modificarea unui OUG care să permită amplasarea unui ponton la mai puțini metri de podul feroviar și nu în ultimul rând amplasarea unui ponton în vecinătatea podului CFR.

Comportament civic și participare publică

Școli conectate la comunitate – Fundația Noi Orizonturi

Proiectul „Scoli conectate la comunitate” a apărut din nevoia de a găsi o soluție la polarizarea mesajelor despre asumarea eșecului în succesul școlar al copiilor (școala da vina pe familie și societate și familia pe școală). Am testat, pentru prima oară în România, conceptul de școală comunitară, ghidați de International Centre of Excellence for Community Schools, plecând de la premisa că atunci când toată comunitatea școlară colaborează, apar și rezultate mai bune la învățătură. Am înființat o rețea de 30 de școli comunitare cărora le-am oferit: activități de formare pentru liderii școlilor, facilitator extern pentru echipa școlii și finanțare pentru proiecte.

Sănătate

Noi facem un spital – Asociația Dăruiește Viață

Asociația Dăruiește Viață i-a provocat pe români, pe românii de pretutindeni, să indrăznească să creadă în forța proprie și în forța comunității, arătându-le că dacă aleg să se implice în reformarea sistemului, pot realiza ce nu a reușit statul român în 50 de ani: să construiască Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. Este pentru prima dată când, în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări. Peste 100.000 de oameni au răspuns provocării de a-și asuma că ei înșiși pot provoca o schimbare în sistem, dacă le pasă și dacă aleg să se implice.  Peste 1.400 de companii au ales să beneficieze de facilitate fiscală pe care o aveau și să redirectioneze 20% din impozitul pe profitul înregistrat de companiile lor, devenind astfel Fondatori ai Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Incluziune socială

Răspiua – Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială

Răspiua este o inițiativă pe termen lung de a crea un cadru incipient, incluziv pentru dezvoltarea adulților de mâine, concretizat sub forma unor spații de joacă polisenzoriale destinate tuturor tipurilor de copii, incluzându-i și pe cei cu dizabilități, fie ele locomotorii, vedere, hipoacuzici sau cu probleme mentale. Această inițiativă va pune bazele unui demers de accesibilizare a spațiilor de joacă, oferind posibilitatea unei experiențe personale de joacă – pentru categoriile vulnerabile – și ocazia unei interacțiuni ludice, empatice – pentru copiii tipici. Plecând de la premisa, atestată de psiho-terapeuți, că joaca reprezintă un element important în dezvoltarea personală a oricărui copil, Raspiua oferă tuturor copiilor posibilitatea de a experimenta, învăța și descoperi lumea prin joc și joacă.

Servicii de Asistență Socială

Centrul Generații – Fundația Principesa Margareta a României

Folosind metodologia intergenerațională și implicând actori locali pentru finanțare și dezvoltare de servicii sociale, proiectul transformă centre de zi de tip after-school în centre comunitare intergenerationale. Acestea implică copii din familii modeste și vârstnici care vor să fie activi, pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă ambele categorii. Centrele de zi asigură asistentă socială și sprijin educațional copiilor care provin din medii defavorizate, într-o manieră practică, inovativă, eficientă, bazându-se pe solidaritatea dintre generații. În cadrul acestui proiect membrii comunității, voluntari de toate vârstele și cu diverse profesii, vârstnici care își doresc o viață activă, sunt implicați în activitățile zilnice alături de echipa specializată, contribuind la îmbunătățirea situasiei sociale și școlare a copiilor.

Protecția Mediului

Bio&Co – Ateliere fără Frontiere

Proiectul Bio&Co s-a născut din dorința de a de a oferi o soluție de valorificare a deșeurilor alimentare și de reducere a risipei alimentare prin sensibilizare și reutilizare în sprijinul celor mai nevoiași. In acest sens, asociația Ateliere Fără Frontiere a înființat o fermă bio aflată în Ciocănari, jud. Dâmbovița, unde colectează deșeuri alimentare și organice provenite din hypermarket-urile Carrefour și lanțuri hoteliere și le transformă în compost. La Bio& Co, persoane extrem de defavorizate cultivă legume și fructe bio ce sunt livrate abonaților din București sub formă de coșuri săptămânale, dar și sub forma coșurilor solidare, care sunt distribuite către familii monoparentale defavorizate, instituții sociale și ONG-uri care oferă servicii persoanelor marginalizate. Ferma beneficiază de o platformă de colectare, transport, triere și compostare a deșeurilor alimentare, transformându-le în fertilizant natural pentru agricultura bio și grădinărit natural, model replicabil la scară mai mare. Ferma de 4 hectare de producție agricolă certificată bio este membra rețelei Cocagne (120 ferme de legumicultură BIO în Franța). Are 4000 m² de sere, 80 de varietăți de legume/fructe BIO distribuite săptămânal la membri abonați (consum’actori). Salariatii Bio & Co-persoane aflate în dificultate aparținând comunității sărace din Ciocănari și din București (care se confruntă cu adicții, violentă, excluziune, fără adăpost)-beneficiază de un parcurs de inserție socială și profesională.

Dezvoltare economică și socială

Luptăm împotriva sărăciei prin dezvoltare economică – Fundația World Vision România

Pe parcursul celor cinci ani de implementare, World Vision România a reușit prin Proiectul “Luptăm împotriva sărăciei prin dezvoltare economica” să schimbe destinele a 100 de familii. Astfel, până la finalul proiectului, toți beneficiarii absolvit cursuri de tractorist, crescător de animale, legumicultor, igina, „Marketing în afaceri”, „Branding, etichetare produs, promvare”, au fost înființate trei asociații agricole ce au devenit membrii fondatori în două Grupuri de Acțiune Locală din Regiunea Moldovei, membrii asociațiilor agricole: au înființat Centre de procesare a laptelui, a fructelor și legumelor, au creat o bază de date cu clienți, au înființat în cadrul Centrului de zi pentru copii din satul Buhaiesti, județul Vaslui, o bucătărie tradițională, au creat produse tradiționale românești (în curs de atestare) – „Zacuscă și tocană de Vulturesti” și „Cașcavalul de Buda”, au amplasat în orașul Negresti un dozator de lapte de vacă; în cadrul proiectului, beneficiarii au fost sprijinitii prin donarea de produse și bunuri în natură (porci, utilaje, semințe, răsaduri, pomi fructiferi, solarii), îmbunătățind viața familiei și a copiilor; 100 de copii și părinții acestora au participat la sesiuni de educație privind o nutriție sănătoasă.

Proiecte și campanii de voluntariat

Zâna Merciluță – cabinet stomatologic mobil pentru copii -cazuri umanitare – Merci Charity Boutique

Problemele socio-economice complexe ale populației din mediul rural (47% din populație; 1.100.000 copiii care trăiesc sub spectrul sărăciei sunt din mediul rural) și lipsa infrastructurii (drumuri asfaltate, cabinete medicale, cabinete stomatologice, cabinete medicale în școli, canalizare) împiedică accesul acesteia la serviciile de sănătate, drept garantat prin Constituție. În România, în mediul rural, cabinetele stomatologice sunt o raritate, nu există cabinete medicale sau cabinete de medicină dentară în școli, iar la nivel național nu există niciun program de prevenție orală. Sunt necesare forme alternative de servicii comunitare, care să răspundă adecvat acestor nevoi eminamente sociale. Soluție: În ianuarie 2017 am creat primul cabinet stomatologic mobil din România care asigură consultații și prevenție gratuită copiilor cazuri sociale și medicale.

Proiecte pentru tineret

Kidibot – StartEvo

Analfabetismul funcțional în liceele din România este 42%, cel mai mare din UE. Copiii preferă să nu mai citească, ceea ce duce la scăderea șanselor lor ca viitori adulți pentru o carieră bună. Am creat platforma educațională KIDIBOT (site-ul www.kidibot.ro și aplicațiile mobile Kidibot pentru iOS și Android), destinate copiilor, profesorilor și părinților. Copiii răspundeau la quizuri, dovedind că au citit cărți. Astfel câștigau puncte și insigne prin care își ajutau echipa să lupte împotriva CROCOBETILOR (extratereștri nesuferiți care vor să cucerească Pământul prin lene și prostie). S-au creat topuri (pe echipe, școli, orașe, profesori, precum și ale luptătorilor individuali). S-a creat un sistem de gamification prin care să motivăm copiii să urce în clasament citind cât mai mult. S-au creat 350 de quizuri după lecturile suplimentare de la școală (clasele 1-8), atât în română cât și engleză.

Programe

Tech for Social Good – Code4Romania

Activitatea derulată în cadrul programului Tech for Social Good al Code for România are ca scop stimularea voluntariatului în IT, construind infrastructura și premisele necesare oricărui specialist în development, UX/UI, business analysis, tech research, cdata science, project management, care își dorește să depună muncă pro-bono, în cadrul unor echipe de proiect pentru a construi soluții digitale care rezolvă nevoi semnalate de grupuri sociale, instituții sau alte organizații. Obiectivele noastre sunt construirea de soluții software open-source, gratuite, la cele mai înalte standarde, menite să facă viața demnă de secolul 21. Ne propunem să echipăm societatea civilă, grupurile sociale și instituțiile cu instrumente care să le ușureze munca și să îi ajute să își ducă obiectivele la bun sfârșit eficient și transparent. Pana în prezent voluntarii au dezvoltat și lansat 6 aplicații în domenii precum-social, transparență, alegeri corecte și jurnalism și avem în dezvoltare alte 12 proiecte în domenii precum transparență legislativă, educație, grupuri defavorizate, open data, cultură și digital literacy.

Inițiative cetățenești

Fondul pentru Democrație – Geeks for Democracy

Fondul pentru Democrație este un fond gestionat transparent și participativ, inițiat la începutul anului 2017 de către trei organizații: Centrul de Asistentă pentru Organizații Neguvernamentale – CENTRAS, o fundație cu tradiție în mediul asociativ românesc, cu o experiență de 22 ani, care a implementat, susținut și promovat principiile democratice prin sprijinirea sectorului non-profit, prin stimularea parteneriatului și promovarea modelelor de bună practică; Geeks for Democracy-un grup deschis și informal de peste 10.000 de cetățeni care vor să pună împreună priceperea și resursele pe care le are fiecare pentru o Românie mai bună; și #600pentrudemocratie – un grup informal cu aproape 1000 de membri, pornit de la ideea că păstrarea democrației costă timp, bani și implicare. Fondul pentru Democrație (Fondul) încurajează oameni cu inițiativă, organizații și fundații să aplice cu idei curajoase. Prin donațiile recurente, fondul oferă un mecanism practic de implicare a acelor oameni care vor să ajute societatea civilă, dar nu au timpul sau competență să o facă altfel. Nu am apelat la investitori mari sau tipici, ci la contribuția oamenilor în folosul cărora se vor desfășura proiectele.

Campanii de comunicare pe teme sociale

MagicHome – Asociația MagiCamp

Peste 500 de copii sunt diagnosticați anual în România cu cancer și leucemie. Acestea sunt doar cifrele oficiale pentru că, în realitate, mulți copii nu ajung la medic și nu sunt diagnoscati și tratați. Printre motive se numără lipsa educației medicale, lipsa medicilor din sate și comune îndepărtate, dar și costurile cazării și transportului, care limitează drastic accesul copiilor la tratament. Campania a pornit de la nevoia reală a familiilor copiilor bolnavi de cancer, aflați la depărtare de centrele medicale specializate, pentru a le facilita accesul la tratament și condiții decente în timpul acestuia. În prezent, 2.500 de copii din România sunt tratați pentru afecțiuni oncologice. Centrul MagicHOME din București, care oferă găzduire gratuită și alte facilități familiilor care luptă cu cancerul, a devenit de mult neîncăpător. Scopul campaniei #Împreună pentru MagicHOME a fost foarte limpede. MagiCAMP cumpărase deja, din fonduri proprii, clădirea cu trei etaje ce urma să adaposteaca centrul, însă avea nevoie de peste 200.000 de euro pentru reabilitarea și amenajarea clădirii, astfel încât să țină cont de toate nevoile familiilor, inclusiv cele care au copii cu dizabilități, și să le poată oferi un centru integrat atât pentru găzduire, dar și pentru terapie prin diverse forme. Modalitatea de donație a fost prin sms, iar campania s-a încheiat imediat ce suma de 200.000 de euro a fost strânsă.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger