Cei mai bogați opt oameni din lume au aceeași avere ca 50% din populația globului împreună

0

Cei mai bogați opt miliardari ai lumii controlează aceeași avere ca și 50% dintre cei mai săraci oameni ai planetei împreună. Asta e concluzia celui mai recent raport al Oxfam, organizație care atrage atenția asupra pericolului tot mai mare al concentrării bogăției.

Oxfam susține că este “mai mult decât grotesc” ca o mână de oameni, în fruntea cărora se află fondatorul Microsoft Bill Gates, să controleze o avere de 426 miliarde de dolari, echivalentul averii cumulate a 3,6 miliarde de oameni.

Organizația cere un nou model economic care să inverseze trendul inegalității care a contribuit la evenimente precum Brexit și alegerea lui Donald Trump în SUA. Raportul menționează că micșorarea salariilor, scutirea de taxe și constrângerea producătorilor de către companii sunt motive pentru inegalitatea în creștere. În plus, companiile se concentrează pe realizarea de profituri tot mai mari pentru proprietarii bogați și directori.

Cei opt miliardari sunt: Bill Gates, fondatorul Microsoft, Amancio Ortega, fondatorul Zara, Warren Buffett, investitor și director al Berkshire Hathaway, Carlos Slim Helu, proprietarul Grupo Carso, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Larry Ellison, directorul executiv al Oracle, și Michael Bloomberg, fost primar al New York-ului și fondatorul serviciului de informații financiare Bloomberg.

Anul trecut, Oxfam anunța că 62 de miliardari ai lumii dețin aceeași avere ca jumătate din populația lumii. Numărul a scăzut la opt întrucât noile date arată că sărăcia în China și India este mult mai ridicată decât se credea.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger