Cei mai bogaţi 62 de oameni ai lumii au bani cât jumate din populaţia globală la un loc

0

Cel mai recent raport Oxfam arată că cei mai bogaţi 62 de miliardari ai lumii au la fel de multă avere ca jumătatea mai săracă a populaţiei lumii laolaltă, scrie The Guardian. Raportul a fost menit să coincidă cu întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de săptămâna aceasta, din Davos, la care vor participa mulţi dintre super bogaţii lumii. El îndeamnă la acţiune pentru adresarea situaţiei în care 1% din oameni sunt mai bogaţi decât toţi ceilalţi 99% la un loc.

Potrivit Oxfam, resursele financiare ale celor mai săraci 50% din oameni au scăzut cu 41% între 2010 şi 2015, în ciuda unei creşteri a populaţiei globale cu 400 de milioane de oameni. În aceeaşi perioadă, averea celor mai bogaţi 62 de miliardari a crescut de la 500 de miliarde de dolari, la 1,76 trilioane. În 2010, 388 de oameni deţineau la fel de mulţi bani ca jumătate din populaţia lumii, cifra scăzând la 80 în 2014 şi la 62 anul trecut.

“E pur şi simplu inacceptabil ca jumătatea săracă din populaţia lumii să aibă mai puţin decât un mic grup de superbogaţi, atât de puţini că încap într-un singur autobuz”, a spus Mark Goldring, directorul executiv al Oxfam. “Preocuparea liderilor lumii faţă de criza în creştere a inegalităţii nu s-a tradus până acum în acţiuni concrete, care să asigure că oamenii de jos primesc o parte echitabilă din creşterea economică. Într-o lume în care unul din nouă oameni se duc flămânzi la culcare în fiecare seară, nu ne mai putem permite să le dăm bogaţilor o halcă şi mai mare”.

Predicţia organizaţiei că cei mai bogaţi 1% dintre oamenii lumii vor avea aceeaşi avere ca cei mai săraci 50% până în 2016 s-a transformat în realitate cu un an mai devreme decât se aştepta. Forumul Economic Mondial se întruneşte în contextul îngrijorărilor că problemele care au început să apară pe pieţele financiare de la începutul noului an ar putea duce la instalarea unei noi faze a crizei globale ce a izbucnit acum opt ani, de data aceasta pornind din ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit Oxfam, ar fi nevoie de o strategie în trei paşi: stoparea evitării de taxe, investiţii mai mari în servicii publice şi salarii mai mari pentru cei plătiţi prost. Una dintre priorităţi ar trebui să fie închiderea paradisurilor fiscake, folosite tot mai mult de indivizi bogaţi şi de companii pentru a evita plata taxelor şi care le-a privat pe guverne de resurse necesare adresării sărăciei şi inegalităţii. Organizaţia spune că indivizii bogaţi au plasat 7,6 trilioane de dolari în conturi offshore şi că dacă aceştia ar plăti taxe, atunci guvernele ar avea la dispoziţie, anual, 190 de miliarde de dolari.

În jur de 30% din toată avuţia bogaţilor Africii s-ar afla în astfel de conturi offshore, iar pierderile în materie de taxe, estimate la 14 miliarde de dolari, ar fi suficiente pentru a asigura asistenţă medicală mamelor şi copiilor, pentru a salva vieţile a 4 milioane de copii anual şi pentru angajarea unui număr suficient de profesori ca fiecare copil african să meargă la şcoală.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger