În 2012, cei mai bogați 100 de oameni din lume au câștigat 240 de miliarde de dolari, bani care ar fi suficienți pentru a pune capăt sărăciei extreme în toată lumea, ba chiar de de patru ori. Acestea sunt rezultatele celui mai nou studiu Oxfam, care adaugă faptul că recesiunea economică globală îi îmbogățește și mai mult pe cei super-bogați.
“Cei mai bogați 1% și-au crescut veniturile cu 60% în ultimii 20 de ani, criza financiară accelerând procesul, în loc să-l încetinească”, arată studiul organizației. De asemenea, cei mai bogați 0,01% și-au văzut veniturile crescând și mai mult.
De exemplu, piața bunurilor de lux a înregistrat o creștere de două cifre în fiecare an, de când a început criza. Dacă cei mai bogați 100 de oameni au câștigat anul trecut 240 de miliarde de dolari, oamenii extrem de săraci trăind cu mai puțin de 1,25 de dolari pe zi.
Organizația filantropică Oxfam, prin raportul “The Cost of Inequality: How Wealth and Income Extremes Hurt us All”, face apel la liderii lumii, să pună capăt inegalității sociale, aflate în creștere în majoritatea țărilor în ultimii 20 de ani.
Problema este globală, susține Oxfam. “În Marea Britanie, inegalitatea se întoarce cu repeziciune la un nivel nemaîntâlnit din vremea lui Charles Dickens. În China, 10% dintre oameni iau acasă 60% din venit. Nivelul de inegalitate chinez este, acum, la fel ca cel din Africa de Sud, unde inegalitatea este la cel mai ridicat nivel din lume”, se arată în raport.
În Statele Unite, venitul celor mai bogați 1% dintre oameni s-a dublat, de la 10 la 20%, din 1980 în prezent, iar venitul celor mai bogați 0,01% s-a cvadruplat.
Raportul mai subliniază că politicienii sunt controlați de cei mai bogați oameni, ceea ce duce la politici care îi avantajează tot pe cei bogați și puțini, și nu pe cei săraci și mulți.
Sursa: RT
Foto: Flickr / Simon Lister
3 comentarii
Trist, un sclavagism emancipat.
In cea mai mare masura (cantitativ) viata mea sa scurs in regimul comunist/nationalist ro. Deci cunosc, relativ bine ,,mecanismele,, modul lui de functionare, samd. Energic, nu doresc nici unui popor si/sau grup de oameni sa aiba parte de <> comunismului. Dar pe fondul acestor grave dezechilibre cu consecintele dramatice, creat de acestea, este mai mult decat probabil, sa se propage convingator, ideologii (mai mult decat extremiste) care sa promita, oarecum rational, rezolvari. Includ aici si comunismul, indeosebi ptr. natiunile care nu au avut priveligiul de al cunoaste. Ma gandesc, ca martor la nasterea si dezvoltarea terorismului fundamentalist religios, ca posibiltatea terorismului politic, poate avea dimensiuni amplificate la cote inimaginabile. O zi buna.
Pingback: Filantropia menține inegalitatea economică | TOTB.ro - Think Outside the Box