Cei care consumă alcool pentru prima oară la o vârstă fragedă îl folosesc pentru a face față stresului

0

Cu cât debutează mai devreme consumul de alcool, cu atât este mai predispusă persoana respectivă să folosească băutura ca metodă de a face față stresului mai târziu în viață, informează Livescience.

Cercetătorii au monitorizat un grup de 306 de copii germani expuși riscului de abuz de alcool și i-au chestionat la vârsta adolescenței și la 22 de ani, din nou. Dintre cei care au experimentat un număr peste medie de evenimente stresante, cei care au băut alcool prima dată la 13 ani au consumat de două ori mai mult alcool în luna anterioară sondajului decât cei care au început să bea mai târziu.

“Am observat că impactul evenimentelor stresante asupra consumului de alcool depinde de vârsta la care debutează”, explică Dorothea Blomeyer, cercetător în cadrul Institutului Central de Sănătate Mintală din Mannheim, Germania. “Cu cât se apucă mai devreme, cu atât este mai puternică legătura dintre stres și consumul de alcool”, mai spune aceasta.

Cercetătorii explică faptul că este vorba despre evenimente stresante precum probleme la locul de muncă, și nu despre stresul obișnuit al vieții de zi cu zi. Motivul acestei relații este, însă, neclar. “Motivul ar putea să stea în efectele psihologice ale alcoolului asupra dezvoltării creierului și circuitelor de recompensare, consumul de alcool devenind ca o recompensă în situații stresante”, spune Rainer Spanagel, co-autor al studiului.

Cercetătorii recomandă amânarea momentului în care un copil consumă alcool, întrucât copii primesc, de obicei, prima băutură din partea părinților care cred că este în regulă ca aceștia să consume alcool acasă, în condiții controlate.

Foto: Flickr / andrew_mc

Citiți și:

Alcoolul este mai nociv decât heroina. Omul de știință care a înfuriat guvernul britanic cu aceste vorbe

Consumul moderat de alcool ne protejează de bolile de inimă

Alcoolul și minciuna tradiției

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger