Cei care au încredere în alții sînt mai inteligenți

0

Oamenii inteligenți sînt mai dispuși să aibă încredere în alții, conform unei analize recente a unui sondaj american. Încrederea în ceilalți asigură și mai multă fericire și sănătate fizică.

 

Într-un studiu publicat în PLOS ONE, sînt analizate date culese prin General Social Survey, un sondaj național prin care sînt descusuți americanii în privința atitudinilor și caracteristicilor vieții lor.

Cercetătorii s-au concentrat pe ideea de încredere generalizată, adică nu doar încrdere în prieteni apropiați și în familie dar și în membri necunoscuți ai societății.

Inteligența subiecților a fost stabilită printr-un test de vocabular – au fost alese 10 cuvinte și pentru fiecare cîte cinci fraze; subiecții trebuia să descopere care dintre fraze definește cel mai bine un cuvînt. Testul e folosit și de Armata Americană și pornește de la ideea că indivizii cu IQ ridicat au și un vocabular extins.

Analiza, după ce luat în calcul toți factorii, statut marital, educație și venit, a arătat că subiecții cei mai inteligenți au și cea mai mare încredere în alții; mai mult, cei care au mai multă încredere sînt și mai fericiți și mai sănătoși.

Noua cercetare corespunde cu altele mai vechi în care s-a stabilit că oamenii care au mai multă încredere în ceilalți sînt mai dispuși să devină antreprenori, să facă muncă voluntară, sînt mai fericiți cu viețile lor și au sănătate fizică mai bună.

În plus, societățile cu niveluri mai mari de încredere generalizată au instituții publice mai eficiente, capital social mai mare și creșteri economice mai importante.

Citește și:

Copiii au mai multă încredere în adulții atrăgători

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger