Cei 4 călăreți ai apocalipsei unui cuplu

1

Terapeutul John Gottman poate să asculte un cuplu timp de 5 minute și să spună, cu o precizie de 91%, dacă se va rupe. În cei 40 de ani de observare a cuplurilor, Gottman a ajuns la următoarele axiome.


 

Cei 4 călăreți ai apocalipsei unui cuplu ar fi, după Gottman, următoarele atitudini adoptate într-o criză sau un conflict:

– criticismul: plîngerile sînt OK dar criticismul e mai global pentru că atacă întreaga persoană a celuilalt; n-ai dus gunoiul pentru că așa ești tu, un egoist.

– disprețul: ochii dați peste cap, rînjetul, umorul prea ostil, batjocorirea, toate acestea, repetate, exprimă dezgustul, otrava care omoară orice relație

– defensiva: e un fel de a spune că numai partenerul e vinovat de toate, că el e problema și, deși pare să încerce atenuarea conflictului, îl crește

– evadarea: să ieși din conflict, să te dezangajezi brusc, să-l lași pe celălalt în mijlocul frazei; deși crezi că doar încerci să pui capăt conflictului, de fapt te rupi emoțional de cuplu.

69% din problemele unui cuplu sînt veșnice pentru că sînt irezolvabile și asta pentru că sînt exact problemele care țin de diferențe de identitate. Să încerci să le rezolvi înseamnă să încerci să-l schimbi pe celălalt radical. Cînd îți alegi un partener, alegi inevitabil un set de probleme pe viață. Tot ce poți să faci în privința celor mai solide dintre valorile și opiniile celuilalt e să dezvolți o serie de strategii și rutine pentru a le face față. Încercarea de a-l convinge pe celălalt că trebuie să le schimbe e utopică.

Cuplurile cele mai puternice sînt cele în care partenerii știu cît mai multe despre universul celuilalt, cînd îl cunosc intim, își amintesc evenimentele importante ale celuilalt, sînt la curent cu starea sa, cu faptele și schimbările din lumea sa. Aceasta se face cel mai bine prin mici ședințe de informare la sfîrșitul fiecărei zile.

Un semnal de alarmă serios e cînd amintirile considerate pînă atunci frumoase de cei doi încep să fie interpretate negativ. Amintirile sînt tezaurul unui cuplu și trebuie păstrate cu respectul și grija pe care le merită.


Un comentariu

  1. Pingback: Poate să asculte un cuplu timp de cinci minute şi să spună dacă se vor despărţi sau nu | HotNews

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger