Băuturile contrafăcute au adus Cehia în pragul unei crize a pieţei de desfacere a băuturilor alcoolice tari: autorităţile cehe au interzis vânzarea băuturilor cu peste 20% alcool, în încercarea de a stopa un val de otrăviri cu metanol, care deja a ucis 19 persoane în ultimele două săptămâni.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Leos Heger, interdicţia a intrat în vigoare de vineri, cu efect imediat şi se aplică asupra întregului teritoriu al republicii, incluzând toate punctele posibile de vânzare a băuturilor alcoolice – restaurante, hoteluri, magazine, ba chiar şi magazinele virtuale. Iniţial, măsura a vizat băuturile spirtoase cu conţinut de peste 30% alcool, dar s-a dovedit ineficientă, cazurile de otrăvire continuând să apară. Interdicţia ar putea dura câteva săptămâni sau chiar mai mult, mai ales că estimările autorităţilor sunt că 20% din băuturile alcoolice vândute pe teritoriul Cehiei provin de pe piaţa neagră.
Bilanţul trist este de 19 morţi şi zeci de persoane internate de urgenţă, unele în stare critică, după ce au consumat vodcă şi rom cu metanol. Substanţa (cunoscută şi ca alcool metilic) este utilizată în principal în diverse industrii, dar producătorii de băuturi alcoolice contrafăcute o folosesc pentru a produce alcool ieftin (gustul este imposibil de detectat de către un consumator, aşa că acesta va crede că bea o băutură corectă ca şi compoziţie). Laboratoare de testare de pe tot teritoriul ţării au lucrat non-stop pentru a descoperi loturile de băuturi care sunt contrafăcute. Poliţia a confiscat mii de litri de alcool şi a arestat 20 de persoane, iar autorităţile numesc incidentul „cea mai mare otrăvire în masă cu metanol din ultimele trei decenii” din istoria Cehiei.
Anchetatorii cazului susţin că au de-a face cu reţele extrem de bine organizate de producere şi îmbuteliere a alcoolului contrafăcut, iar capii acestora nu au putut fi prinşi, deocamdată. Potrivit BBC, dintre persoanele care au ajuns la spital după consum de alcool contrafăcut, unele au orbit, iar, în cazul altora, medicii au decis inducerea comei artificiale, pentru a încerca să le salveze viaţa. Norvegia a donat Cehiei un antidot, care este eficient dacă victimele otrăvirii cu metanol ajung la spital în faza incipientă – în acest caz, şansele de supravieţuire „sunt foarte bune”, a explicat expertul în toxine Knut Erik Hovda, de la Nuclear, Biological and Chemical Centre din Oslo.
La rândul său, Polonia a interzis vânzarea băuturilor alcoolice spirtoase care provin din Cehia, au anunţat ieri autorităţile poloneze. „Inspectoratul pentru Sănătate a emis un ordin de interdicţie care va dura o lună, pentru toate băuturile alcoolice care provin din Cehia, cu excepţia vinului şi a berii”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii. Deocamdată, nu există date potrivit cărora şi cetăţeni polonezi să fi fost afectaţi de problemă, dar autorităţile poloneze au emis interdicţia cu scop preventiv.
Surse: BBC, Reuters, Huffington Post
Foto: Straitstimes.com