Ceasul Apocalipsei, la cinci minute de miezul nopții

1

Oamenii de știință nu sunt optimiști cu privire la viitorul umanității, drept urmare au setat Ceasul Apocalipsei cu un minut înainte față de în urmă cu doi ani. În prezent, mai sunt cinci minute până la miezul nopții, a anunțat Buletinul Oamenilor de Știință (BAS), care administrează ceasul.

Măsura reprezintă un pas simbolic spre apocalipsă. Ceasul este un simbol al pericolului iminent al distrugerii umanității cu arme biologice sau nucleare, din cauza schimbărilor climatice sau al altor dezastre cauzate de om.

Cercetătorii au analizat stadiul curent al arsenalelor nucleare din lume, al dezastrelor precum cel nuclear de la Fukushima și al problemelor legate de biosecuritate, precum crearea unei tulpini de virus H5N1 care se transmite pe calea aerului.

Ceasul Apocalipsei a fost creat în 1947 ca un instrument prin care cercetătorii atomici pot avertiza lumea asupra armelor nucleare periculoase. În acel an, ceasul a fost setat la șapte minute până la miezul nopții, miezul nopții reprezentând distrugerea umanității. Până în 1949, ceasul ajunsese la trei minute până la miezul nopții pe măsură ce relația dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică s-a deteriorat. În 1953, când s-a testat bomba cu hidrogen, ceasul bătea două minute până la miezul nopții.

Cercetătorii au fost foarte optimiști în 1991, la sfârșitul Războiului Rece, când SUA și Rusia și-au redus arsenalele. În acel an, ceasul a fost setat la 17 minute până la miezul nopții. De atunci până în 2010 ceasul a fost setat, treptat, doar în direcția distrugerii umanității, pe măsură ce speranțele pentru dezarmarea nucleară totală au dispărut și au crescut amenințările de terorism nuclear și schimbări climatice. În 2010, cercetătorii au găsit încurajatoare tratatele de reducere a înarmării și au mutat ceasul de la cinci minute până la miezul nopții la șase minute până la ora 12.

Decizia actuală de a seta ceasul din nou la cinci minute până la miezul nopții a fost luată ca urmare a  dezastrului de la Fukushima. “Încercăm să cântărim dacă a fost un semnal de alarmă, dacă îi va face pe oameni să privească mai atent la această tehnologie puternică sau dacă oamenii își vor vedea de viața lor ca de obicei”, spune Kennette Benedict, directorul BAS.

Alți factori care au dus la luarea acestei decizii sunt interesul crescut în energie nucleară al Turciei, Indoneziei și Emiratelor Arabe Unite, precum și lipsa progresului în ciuda încheierii de acorduri globale privind armele nucleare. Directorul BAS atrage atenția că există arme nucleare în lume suficiente să omoare toți locuitorii globului de câteva ori.

Sursa: LiveScience

Foto: Shutterstock


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger