Un ceas cu alarmă şi calendar datând din secolul 17 a fost recreat cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Experimentul a fost realizat de cercetători din cadrul Universităţii Birmingham City din Marea Britanie, care au conceput scanere de înaltă rezoluţie pentru a recrea mai multe obiecte vechi, din timpuri străvechi, cu scopul expunerii lor în cadrul Muzeului Londrei în acest an.
Printre aceste obiecte care vor fi expuse în muzeul londonez se numără şi ceasul făcut prin anii 1600, cu funcţie de alarmă şi calendar, totodată. Numele ceasului este Ferlite, după creatorul său şi, pentru vremea respectivă, ceasul era un exemplu de avangardă tehnologică. Detaliile de design (care include modele florale complicate cu frunze aurite, spre exemplu) au făcut acest ceas un „must have” al secolului 17. Cercetătorii care l-au studiat şi recreat îl numesc „iPod-ul timpurilor sale”.
Pentru că oamenii de ştiinţă s-au temut că anumite tehnici folosite pentru construcţia unui astfel de ceas (sau a altor obiecte similare) s-au pierdut până în timpurile noastre, au apelat la tehnologia 3D pentru a crea replici ale obiectelor din alte timpuri. Echipa de cercetători a studiat originalul şi a reuşit să creeze o copie identică. Această copie, ca şi altele, ale altor obiecte, ce vor fi expuse la Muzeul Londrei, vor putea fi atinse de către vizitatori, în timp ce originalul este ţinut cu grijă sub cheie. Replici şi mai detaliate ale obiectelor vechi urmează să fie realizate tocmai pentru a arăta lumii cum se făceau lucrurile acum 400 de ani, fără tehnologia avansată cu care suntem obişnuiţi în prezent. Expoziţia se va deschide la Londra în luna octombrie.
Sursa şi foto: Geek