Ceaiul are efecte esențiale asupra sănătății creierului

0

Românilor le place cafeaua și privesc ceaiul verde sau negru cu suspiciune. Despre acestea s-a tot scris în reviste în ultimii ani, cu accentul pus pe anti-oxidanți și beneficiile pentru sănătate. Există însă și efecte pozitive ale ceaiului asupra creierului. Iată cîteva dintre ele:

Un studiu făcut pe 2031 de subiecți cu vîrste cuprinse între 70 și 74 de ani a aflat că polifenolii din ceai le îmbunătățesc performanțele cognitive.

Ceaiul conține și teanină, un amino acid psihoactiv care se găsește aproape exclusiv în ceai (spre deosebire de polifenoli, pe care îi găsim și în ciocolată, cafea și vin roșu). Teanina de asemenea îmbunătățește gîndirea.

Un alt efect al teaninei e cel de calmare; creierele influențate de teanină arată o activitate mai mare a undelor alfa, un indicator al relaxării (fără somnolență).

Un studiu coreean arată că teanina îmbunătățește memoria. 

Un alt studiu, făcut pe 42093 de japonezi, a arătat că ceaiul verde e asociat cu un confort psihic mai mare. Teanina a fost testată și ca tratament pentru schizofrenici și s-a dovedit ca fiind eficientă în reducerea anxietății acestora și a altor simptome.

Un component al ceaiului verde, EGCG, poate preveni moartea celulelor și ar putea deveni în curînd un mod de prevenție al Alzheimerului.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger