Municipalitatea din Chicago, SUA, a inaugurat “cea mai verde stradă din America”, un proiect de aproape patru kilometri, care va lega două artere principale din oraş, în zona de sud-vest. Strada este deosebită pentru că se hrăneşte cu poluarea din aer, dar mai are şi alte “puteri speciale”.
Strada este pavată cu un tip special de ciment, care conţine nanoparticule de dioxid de titaniu, care „mănâncă” smogul şi oxidul de nitrogen din aer. Pe lângă asta, strada are capacitatea de a filtra apa pluvială, pentru a debloca sistemul de canalizare. Tot pe această stradă au fost instalate primele semne de circulaţie luminoase permanente pentru pietoni, semne care rulează pe energie solară şi eoliană şi primele lumini stradale de tip LED din Chicago.
„Proiectul demonstrează gradul total de adoptare a unor tehnici durabile, care să îmbunătăţească ecosistemul urban, să promoveze dezvoltarea economică, să crească siguranţa şi gradul de utilizare în cazul străzilor pentru toate tipurile de utilizatori şi care să ajute la formarea unei comunităţi sănătoase. Se reduce amprenta de carbon şi sunt integrate tehnologii care permit infrastructurii să se adapteze schimbărilor climatice”, a explicat Gabe Klein, reprezentant al municipalităţii.
Sistemul de canale, grădini, pavaj permeabil şi alte tehnologii vor permite devierea a 80% din apa provenită din ploi sau zăpadă. Sistemul de canalizare al străzii a fost construit în mare parte din materiale reciclate şi reciclabile. Cum avertismentele luminoase de pe stradă vor fi susţinute de energia solară şi cea eoliană, consumul energetic al străzii va scădea cu 42% faţă de o stradă „clasică”. De asemenea, pentru a ajuta pietonii în verile extrem de calde din Chicago, spaţiul dedicat acestora a fost pavat cu materiale în culori care să reflecte razele soarelui. Întregul proiect al străzii verzi a costat 14 milioane de dolari.
Sursa şi foto: Discovery News