Cea mai veche bancă din Franța șterge datoriile săracilor din Paris

0

În ciuda datoriei franceze, o bancă cu 375 de ani vechime, Crédit Municipal de Paris, care secole la rând le-a permis oamenilor să împrumute bani contra unor obiecte de prin casă, a scutit recent de datorii mii de parizieni, scrie good.is. Cei 3 500 de clienți care au beneficiat de această clemență aveau de returnat instituției 150 de euro sau mai puțin.

Acțiunea a reprezentat modul de aniversare a celor 375 de ani care au trecut de când medicul, jurnalistul și filantropul Théophraste Renaudot, dedicat combaterii sărăciei și accesului la fair banking, a înființat ceea ce a fost botezată „banca săracilor”.

Ideea medicul a fost să le faciliteze săracilor din Paris împrumuturi cu dobânzi și deadline-uri rezonabile (10% pe an) în schimbul unor obiecte dintre cele mai diverse: oale și tigăi, rufărie, tacâmuri de argint sau unelte pentru artizanat.

Thierry Halay, care a scris o istorie a băncii cu pricina, prezintă cazul unei femei care nu avea nimic în afară de o saltea. În fiecare dimineață, se ducea și o amaneta la bancă. Cumpăra cartofi, îi vindea cu un mic profit în timpul zilei, iar noaptea își recupera salteaua.

Astăzi, banca are depozitate peste un milion de obiecte, într-un sediu întins pe un bloc întreg din centrul istoric al Parisului. Profitul de 1,3 milioane de euro pe care l-a avut anul trecut a fost investit parțial în îmbunătățirea adăposturilor pentru oamenii străzii.

Citiți mai multe pe good.is.

Foto: Wikimedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger