Cea mai scumpa carte din lume, scrisa si ilustrata de un ornitolog, va fi scoasa la licitatie

0

Un exemplar rar din volumul „Birds of America” („Pasarile Americii”), care dateaza din secolul al XIX-lea si contine 1.000 de ilustratii in marime naturala a peste 500 de specii de pasari este considerata cea mai scumpa carte din lume la momentul actual, fiind evaluata la o suma cuprinsa intre 4 si 6 milioane de lire sterline si urmand a fi scoasa la licitatie in decembrie de catre Sotheby’s.

Scrisa si ilustrata de ornitologul John James Audubon, „Birds of America” este disponibila in doar 119 exemplare complete, 108 dintre ele aflandu-se in proprietatea muzeelor sau a librariilor, scrie BBC News. O editie separata a cartii de secol XIX, pentru care a fost nevoie de o munca de 12 ani, a fost vanduta in urma cu 10 ani cu 5,7 milioane de lire sterline. Exemplarul pe care Sotheby’s il va scoate la licitiatie pe 7 decembrie, la Londra, vine din colectia privata a raposatului Lord Heskesh, in care se mai afla si un exemplar rar din volumul „First Folio” semnat de William Shakespeare, catalogat de casa de licitiatii britanica drept „cea mai importanta carte din intreaga literatura engleza”.

Pentru a-si ilustra cartea, ornitologul, naturalistul si pictorul John James Audubon calatorea prin America si impusca pasari, pe care le agata apoi in carlige si le picta. In cele din urma, artistul american a plecat in Marea Britanie pentru a-si publica opera si i-a luat la ochi pe bogatasii vremii pentru a-i cumpara exemplarele. Acelasi lucru face acum si Sotheby’s, care va scoate la licitatie unul dintre putinele exemplare ale ornitologului pentru o suma cuprinsa intre 4 si 6 milioane de lire sterline.

Pentru colectionarii cu un buget mai redus, publicatia Newscientist ofera alternative mai ieftine, cum ar fi o editie princeps a celebrului volum „Originea speciilor” al lui Charles Darwin, disponibil pentru o suma cuprinsa intre 35.000-60.000 de lire sterline.

Foto: Ilustratie din “Birds of America”/Wikipedia

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger