Cea mai scumpă cafea din lume provine din fecalele elefanţilor

0

Cea mai scumpă cafea din lume este produsă în momentul de faţă în Triunghiul Auriu din Thailanda, o regiune cunoscută pentru alt produs scump, dar ilegal – opiul, scrie NPR.org. Antreprenorul canadian Blake Dinkin, în vârstă de 44 de ani, şi-a investit economiile de-o viaţă în cafeaua “Black Ivory”, care se obţine după ce boabele sunt trecute prin stomacul elefanţilor şi apoi culese din excrementele lor.

 

 

Produsul este asemănător cu cafeaua Kopi Luwak, produsă cu ajutorul fecalelor de zibetă, un mamifer carnivor care trăieşte în Africa, dar a cărei imagine a avut de suferit din cauza îngrijorărilor privind contrafacerea, bolile şi abuzurile asupra animalelor. Dinkin spune pentru NPR de cafeaua pe care o produce este diferită şi mai bună decât Kopi Luwak, pornind de la ideea că elefanţii, spre deosebire de oameni şi zibete, sunt erbivori. “Ei mănâncă multă iarbă şi multă verdeaţă cu frunze. Ca să le digere, un erbivor foloseşte procesul de fermentare  pentru a descompune celuloza”, spune el. “Fermentaţia este foarte bună pentru vin sau bere sau cafea, pentru că îndepărtează zahărul din boabe şi ajută la transferul fructului din pulpa cafelei în boabă.” Fermentaţia îndepărtează amăreala, iar asta, spune Dinkins, face ca produsul lui să fie unic.

Antreprenorul canadian spune că “Black Ivory” are gust de ciocolată cu aromă de cireșe, că nu este deloc amară și că este foarte fină, la fel ca ceaiul. “E ca o încrucișare între cafea și ceai.” Pentru a se obține asta, boabele de cafea sunt amestecate cu fructe și trecute prin stomacul elefanților. Apoi se așteaptă între una și trei zile până când mamiferele elimină încărcătura și se caută după boabe prin excrementele lor. Cum această din urmă etapă poate da greș, e nevoie de circa 30 de kilograme de boabe pentru a se obține un kilogram de cafea “Black Ivory.” Ce mai face produsul special este faptul că boabele de cafea Arabica din care este obținut provind de la triburile care locuiesc în zonele deluroase din nordul Thailandei, lângă granița cu Myanmar, procesul de uscare a lor, spune Dinkins, fiind îndelungat, iar cel de coacere precis.

Aflați mai multe pe NPR.org și pe site-ul produsului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger