Cea mai scumpă brânză din lume este făcută din lapte de măgăriţă

0

O jumătate de kilogram costă o mie de dolari – aceasta este valoarea de piaţă a celei mai scumpe brânze din lume, cea produsă din lapte de măgăriţă, scrie site-ul Oddity Central. Brânza provine de la o fermă din Serbia, se numeşte “Pule Cheese” şi se face numai din lapte de măgăriţe balcanice.

Brânza este apreciată pentru sarea naturală şi aroma intensă pe care le deţine. Motivul pentru care este atât de scumpă este că se fabrică numai la ferma din rezervaţia naturală Zasavica din Serbia, unde sunt crescute măgăriţele care dau laptele – nu foarte mult, de altfel – din care se face brânza. Acestea sunt mulse manual, de trei ori pe zi; de la 15 măgăriţe se strâng aproape patru litri de lapte. Pentru o jumătate de kilogram de brânză Pule este nevoie de aproximativ 13 litri de lapte. Măgăriţele din rezervaţia Zavasica pot produce o cantitate de lapte suficientă doar pentru aproximativ 100 de kilograme de brânză pe an, ceea ce o face extrem de rară şi foarte scumpă.

Măgarii erau animale cândva comune în Serbia rurală, dar mijloacele agricole moderne le-au luat locul, în timp; mulţi au fost abandonaţi sau duşi la tăiere. Rezervaţia naturală Zasavica este unul dintre puţinele sanctuare pentru această specie pe cale de dispariţie din Serbia. Popularitatea internaţională a brânzei Pule a venit în anul 2012, când jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic ar fi folosit, spuneau zvonurile, o mare parte din câştigurile sale din turneele de peste an ca să achiziţioneze întreaga cantitate de brânză Pule produsă în Serbia. Zvonurile au fost false, dar brânza a câştigat piaţă de pe urma lor. La acel moment, jumătatea de kilogram a ajuns la peste o mie de dolari, pe piaţa liberă.

“Laptele de măgăriţă se vindea la 40 de euro litrul şi l-am furnizat mereu de-a lungul timpului. Este plin de nutrienţi şi ajută la creşterea imunităţii copiilor mici. Cum aveam destule măgăriţe şi o cantitate de lapte rămânea mereu nevândută, ne-am gândit să producem brânză din el”, a explicat, pentru BBC, managerul fermei din Zasavica, Jovan Vukadinovic. Însă laptele de măgăriţă are un renume mult mai vechi: faima lui se trage din vreme reginei Cleopatra, despre care se spunea că folosea acest lapte pentru băi care să îi menţină pielea tânără şi frumoasă. Chiar şi în timpurile moderne, acest lapte este folosit în diverse tratamente de înfrumuseţare sau produse cosmetice.

Surse şi foto: Mother Nature NetworkBBC, Oddity Central

Puteţi citi şi:

A fost dezlegat misterul găurilor din caşcavalul elveţian

O fermă de capre în schimbul unui eseu

Măgari-ambulanţă pentru femeile în travaliu din Afganistan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger