Cea mai nouă insulă a Pământului

0

 

Insula cea mai tânără de pe planetă s-a născut în Marea Roşie, în urma unei erupţii vulcanice. Odată ce erupţia s-a oprit, sateliţii au putut vedea noua apariţie geografică (în imagine, “new island”), în zona Insulelor Zubair, aflate la aproximativ 60 de kilometri distanţă de coasta Yemen-ului.

 

Vulcanologii nu s-au pronunţat, încă, dacă erupţia este complet finalizată sau se află într-o pauză, astfel că nu au emis teorii cu privire la viitorul insulei. „Este dificil de spus dacă lucrurile vor rămâne aşa, fără echipament de monitorizare la faţa locului, pe noua insulă”, a explicat Erik Klemetti, vulcanolog la Universitatea Denison din Ohio, SUA. De obicei, indicii precum mici cutremure, deformări ale scoarţei terestre, emisii de dioxid de carbon sau de sulf sunt cele care le spun specialiştilor dacă erupţiile continuă ori s-au oprit definitiv. Chiar şi o pauză în activitatea vulcanică subacvatică (ce a dat naştere noii insule) ar putea dura de la câteva zile la câteva săptămâni, luni sau ani.

Imaginile din satelit vin în ajutorul specialiştilor, care vor putea urmări, astfel, activitatea din zonă şi viitorul insulei. Aceasta s-a format în urma unei erupţii începute în luna decembrie, iar pescarii din zonă au declarat că au văzut lava ridicându-se la 30 de metri înălţime în primele zile ale fenomenului. În funcţie de factorii de eroziune, insula ar putea fi „mâncată” de ape şi vânt sau ar putea rămâne definitiv în marea în care s-a născut. „Dacă insula este (aşa cum pare, cel puţin) formată majoritar din lavă decât din cenuşă şi reziduuri vulcanice, atunci, cel mai probabil, va rezista eroziunii. Dacă nu, ea se va eroda în timp, mai ales dacă nu primeşte noi resurse de lavă”, a explicat Klemetti. În cazul în care insula nu dispare, ea va avea nevoie de un nume; botezul se va produce, însă, doar după ce situaţia ei va deveni stabilă (atât din punct de vedere geografic, cât şi juridic).

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: NASA

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger