VIDEO. Cea mai nouă armă în lupta cu teroriştii: Plantele care îşi schimbă culoarea

1

Ne asigură hrana şi o privelişte frumoasă, iar, mai nou, plantele ne pot salva viaţa. Cercetătorii au dezvoltat plante care pot detecta bombe, prin determinarea proteinelor din plante să-şi schimbe culoarea în prezenţa anumitor chimicale, informează Daily Mail.

Implicaţiile studiului sunt uşor de dedus – niciun terorist nu mai trece de securitatea din aeroport dacă se apropie de plantele care devin albe.

Proteinele receptoare din AND-ul plantei răspund în mod natural la stimuli ameninţători eliberând chimicale care îngroaşă cuticulii din frunză, implicit schimbându-şi culoarea.

Această reacţie de apărare a stat la baza cercetărilor pentru detectarea explozibilor derulate de biologul June Medford de la Universitatea din Colorado în colaborare cu specialiştii în apărare de la Pentagon.

“Plantele nu pot fugi sau ascunde de pericole, aşa că şi-au dezvoltat sisteme sofisticate de detectare şi reacţie la mediu”, explică profesorul Medford.

Cercetătorii au elaborat un program computerizat de a manipula mecanismul natural de apărare al plantelor prin “învăţarea” receptorilor săi să răspundă în acelaşi fel chimicalelor din componenţa explozibilor.

Aceşti receptori computerizaţi sunt modificaţi pentru a funcţiona la plante şi implantaţi în peretele celulelor de unde pot recunoaşte substanţe poluante şi explozibili. Planta detectează substanţa şi activează un semnl intern care cauzează pierderea culorii, frunzele devenind albe.

Această abilitate a plantelor este la fel sau chiar mai bună cu cea a câinilor, spune profesorul Medford. Cercetătoarea a primit fonduri de 7,9 milioane de dolari din partea U.S. Defense Threat Reduction Agency pentru a face această descoperire practică.

Foto: captura YouTube

Citiţi şi:

Coniferele ameninţate cu dispariţia le păcălesc pe veveriţele înfometate

Un copac de 40 de metri şi o vânătă otrăvitoare, printre cele mai mari descoperiri vegetale din 2010

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: 50.000 de indigeni rămân pe drumuri. 23 de milioane de locuințe primesc electricitate » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger