Cea mai mare uzină solară din Europa se construieşte în Franţa

0

Deşi, în ultimii ani, Germania a fost mereu liderul de pluton în materie de reuşite în domeniul energiilor regenerabile şi infrastructurii destinate acestora, iată că şi vecina sa, Franţa, oarecum tăcută la acest capitol până în prezent, face un pas serios în faţă, prin construirea unei uzine solare care va fi cea mai mare din Europa.

 

 

Compania pariziană Neoen este responsabilă pentru construcţia uzinei, care va avea o capacitate de 300 MW şi este o investiţie în valoare de 450 de milioane de dolari. Uzina se ridică la Cestas şi va oferi energie curată oraşului Bordeaux, începând din luna octombrie a anului viitor; construcţia va fi cea mai mare facilitate fotovoltaică din Europa, la momentul intrării sale în funcţiune. Capacitatea de producere a energiei solare a evoluat extrem de lent în Franţa: potrivit agenţiei de presă Reuters, în luna iunie a acestui an, energia solară a însemnat numai 1% din consumul energetic al ţării în prima jumătate a anului – adică producţia se afla la 5.095MW, faţă de Germania, cu o producţie de 37.000 MW.

Dar reprezentanţii companiei Neoen consideră că tocmai prudenţa Franţei în a se dezvolta în domeniul energiei solare stă la baza succesului marcat prin construcţia cele mai mari uzine solare din Europa. Spania, spre exemplu, a marcat un eşec în domeniul energiei solare, în vreme ce Franţa nu a pornit proiecte care acum să fie în aşteptare sau în imposibilitate de realizare, astfel că Neoen nu a întâmpinat dificultăţi în a-şi asigura finanţarea pentru proiectul său de mare anvergură. Odată ce uzina va fi funcţională, energia pe care o va oferi va fi şi accesibilă ca preţ: 105 euro per MW/oră, timp de 20 de ani. “Practic, energia oferită de instalaţia de la Cestas va fi mai ieftină decât cea nucleară din Marea Britanie. În urmă cu patru – cinci ani, nimeni nu credea că acest lucru ar fi posibil înainte de anul 2020”, a declarat Xavier Barbarom, director executiv al Neoen.

 

Sursa: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Olanda inaugurează prima pistă solară pentru biciclete din lume

Danemarca vrea să renunţe la cărbune în zece ani

O grădină de alge de pe o autostradă elveţiană transformă emisiile de CO2 în energie

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger