Cea mai mare uzină de energie solară s-a deschis în Emiratele Arabe Unite

0

În Abu Dhabi a fost inaugurată cea mai mare uzină de energie solară din lume, a cărei construcţie a costat peste 580 de milioane de dolari şi care va produce electricitate pentru 20.000 de gospodării. Emiratul are în plan ca, până în anul 2020, să genereze 7% din necesarul său energetic cu ajutorul resurselor regenerabile.

 

 

Abu Dhabi este cunoscut pentru resursele sale de petrol, fiind cel mai bogat dintre cele şapte emirate care alcătuiesc federaţia Emiratele Arabe Unite. Uzina solară (CSP – concentrated solar power) aparţine Shams Power Company, se numeşte Shams 1 şi are o capacitate de 100 MW. Uzina foloseşte 258.048 de oglinzi parabolice pentru a colecta lumina solară, desfăşurate pe o suprafaţă echivalentă cu cea a 285 de terenuri de fotbal, în deşert, la 120 de kilometri sud-vest de Abu Dhabi. În proiect, partea arabă deţine 60% din acţiuni, iar Franţa şi Spania, fiecare, câte 20%.

 

 

Lumina colectată de oglinzi este transformată într-un ulei încălzit care se scurge prin centrul acestora, trece prin dispozitive speciale şi ajunge să alimenteze turbinele care produc energia electrică. Dezvoltarea acestui proiect în deşertul arab a fost rapidă, spun analiştii, dat fiind că emiratele au la dispoziţie mult soare, datorită poziţiei geografice şi, desigur, mulţi bani, care vin, în special, din exportul de petrol şi gaze naturale.

 

Sursa şi foto: EcoNews

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger