Cea mai mare universitate pentru femei din lume

0

Arabia Saudită este aproape de capătul clasamentului mondial când vine vorba de egalitatea de gen, scrie Fastcoexist. Femeile nu au voie să conducă și sunt nevoite să aibă supraveghetori bărbați, de care depind câteodată pentru a avea acces la nevoi de bază cum ar fi atenția medicală. În 2011, femeile alcătuiau până la 14,4% din forța de muncă. Cu toate acestea, 60.000 de femei se pot înscrie la Universitatea “Prințesa Nora Bint Abdulrahman” (PNU), iar la nivelul întregii țări, femeile primesc mai multe diplome universitare decât bărbații – 59.948 vs. 55.842 în 2009.

 

 

Femeile saudite încep să pătrundă încet în forța de muncă până nu demult închisă pentru ele, însă există sentimentul că sunt incredibil de bine pregătite pentru cariere pe care nu vor ajunge niciodată să le aibă. Iar în acest context, firma de arhitectură și design Perkins+Will a finalizat recent cea mai mare universitate pentru femei din lume, PNU. Aceasta are un campus de aproape 3 milioane de metri pătrați, unde se organizează evenimente sportive destinate exclusiv femeilor, un centru medical, unul de cercetare științifică și o școală. Deși a fost proiectată inițial pentru înscrierea a 25.000 de studente, universitatea poate găzdui 60.000 – mai mult decât numărul total al absolventelor de studii superioare din țară în 2009.

Clădirile din campus sunt asemenea femeilor care învață în ele: incredibil de sofisticate și acoperite cu un „văl” la exterior, care oferă protecție împotriva căldurii arzătoare și a soarelui. Curțile servesc ca spațiu de rugăciune și studiu și sunt răcorite de turnuri eoliene. Studentele au parte și de un sistem de transport suspendat, fără șofer, care face înconjorul campusului. Aflați mai multe detalii pe Fastcoexist și aici puteți vedea mai multe imagini.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger