Cea mai mare și mai “parfumată” floare din lume

0

Titam arum este cea mai mare și mai puternic mirositoare floare din lume, pe care sute de turiști vin zilnic s-o vadă în grădinile botanice din Brazilia. Planta este supra numită ”floarea-cadavru”, din cauza mirosului extrem de puternic, asemănător cu carnea putrezită.

 

Floarea cu poreclă morbidă are o durată de viață foarte scurtă, de doar 72 de ore, timp în care insectele ”însărcinate” cu polenizarea vin și își fac treaba printre petalele uriașe ale florii. Foarte mulți turiști s-au îngrămădit zilele acestea să vadă cu ochii lor și să miroasă cu propriile nări duhoarea de Titam arum, dat fiind că aceasta înflorește în preajma Crăciunului.

Numele științific al florii este de Amorphophallus titanum, care, tradus liber, ar însemna un penis gigantic și deformat. Este originară din părdurile tropicale din Sumatra occidentală și crește foarte greu: are nevoie de șase ani pentru a ajunge la maturitate. Exemplarul aflat la grădina botanică  Inhotim din Rio de Janeiro a înflorit anul acesta pentru a doua oraă, ajungând la înălțimea de 167 de centimetri. ”Floarea-cadavru” mai are de crescut, înălțimea maximă la care poate ajunge fiind de trei metri. În momentul în care înflorește, Titan arum ajunge la aceeași temperatură cu cea a corpului uman, lucru care o face să-și împrăștie cu ușurință ”parfumul” pestilențial.

 

Sursa: AFP

Foto: Flickr / edenproject
Read more: http://www.businessinsider.com/the-worlds-smelliest-and-largest-flower-blooms-in-brazil-2012-12#ixzz2GL638s6N


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger