Cea mai mare scurgere de petrol din China s-a dublat in dimensiune si afecteaza viata marina

1

Petrolul revarsat in urma exploziei unui oleoduct in largul portului Dalian din Marea Galbena, produsa vinerea trecuta, afecteaza acum calitatea apei marine pe o suprafata de 430 de kilometri patrati. Oficialii chinezi spun ca animalele si pasarile marine se afla in mare pericol de pe urma celei mai mari scurgeri de petrol din statul asiatic, in urma observatiilor voluntarilor care cutreiera plajele.

Cel putin un om s-a inecat in titei in timpul operatiunilor de curatare a mareei negre din Marea Galbena, scrie The Guardian, care s-au intensificat dupa ce surgerea si-a dublat proportiile, in ciuda asigurarilor guvernamentale ca ea este tinuta in frau si nu ameninta zone vulnerabile din punct de vedere ecologic. La nici o saptamana de la explozia oleoductului chinez, petrolul a luat in stapanire o zona de peste 430 de kilometri patrati, iar sute de voluntari echipati doar cu manusi si cizme de cauciuc si ustensile rudimentare imprastie substante abosrbante de-a lungul litoralului Marii Galbene si incearca sa tina piept valurilor imbibate cu petrol pentru a impiedica afectarea plajelor.

In largul marii, autoritatile folosesc o “bacterie mancatoare de petrol” pentru a stopa scurgera, alaturi de agenti chimici si diguri plutitoare de mari dimensiuni. Desi oficialitatile maritime au trimis 800 de vase de pescuit intru ajutorarea celor 40 de ambarcatiuni specializate in risipirea petrolului, vanturile si mareele il imprastie tot mai mult. “Am fost in cateva golfulete astazi (n.r. – miercuri, 21 iulie) si am descoperit ca sunt acoperite aproape in intregime de petrol”, a spus pentru Associated Press activistul de mediu Zhong Yu, de la Greenpeace China. „Petrolul e pe jumatate solid si pe jumatate lichid si e la fel de cleios precum asfaltul”.

Pescuitul in apele din preajma portului Dalian a fost interzis pana la sfarsitul lunii august. „Scurgerea de petrol reprezinta o mare amenintare pentru animalele marine si calitatea apei si pentru pasarile marine”, a declarat pentru un post de televiziune regional Huang Yong, reprezentant al administratiei maritime din orasul chinez. Televiziunea de stat din China a estimat scurgerea la 1.500 de tone de titei, mai putin de 0,5% din cantitatea raspandita pana cum in Golful Mexicului in urma catastrofei marca BP.

„Prioritatea noastra este sa colectam petrolul imprastiat in decurs de cinci zile pentru a evita contaminarea apelor internationale”, a spus saptamana aceasta viceprimarul din Dalian, Dai Yulin. Alti oficiali se asteapta insa ca operatiunile de curatare sa dureze de doua ori mai mult si spun ca chiar si la finele lor nu se va sti exact daca pagubele ecologice vor lua sfarsit.

Foto: Reuters

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Megint olaj: katasztrófa a Sárga-tengerben » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger