Cea mai mare lună plină din ultimii 19 ani și fascinația selenară

8

Pe 19 martie, Luna va fi mai aproape de Pământ decât a fost din 1992 încoace. Luna plină din acea noapte va fi cu 14% mai mare și mult mai luminoasă decât de obicei, fenomen asociat în trecut cu dezastre naturale de proporții, precum cutremure sau inundații. Aceasta este însă nota astrologilor, astronomii și oamenii de știință spun că o catastrofă este improbabilă. Aflați care ar putea fi efectele acestui fenomen, dar și miturile născute de-a lungul timpului în jurul astrului nopții, obiect legendar al venerației și al superstițiilor.

Data de 19 martie marchează perigeul (punct în care un astru sau un satelit artificial aflat în mișcare orbitală se găsește cel mai aproape de Pământ) din acest an al astrului nopții. Satelitul natural al Pământului se va afla în cel mai apropiat punct de planeta noastră din ultimii 18 ani – la doar 356.777 de kilometri distanță, cu 8% mai aproape de Terra decât de obicei și cu 2% mai aproape decât un perigeu normal.  Orbita eliptică a Lunii este responsabilă pentru diferențele de distanță dintre satelitul natural al Terrei și Pământ, aflate între două extreme: perigeu și apogeu – punctul în care luna este cea mai îndepărtată de Pământ. Prerigeul a fost botezat „superlună” de către astrologul Richard Nolle în anii ’70.

Pe site-ul său Astropo, Nolle îi avertizează pe locuitorii planetei să se pregătească de perioada de risc instalată de viitoarea superlună, cuprinsă între 16 și 22 martie. În acest interval de timp, susține el, mareele își vor spori considerabil intensitatea, se vor produce cutremure cu magnitudinea de 5 pe scara Richter și va exista chiar și activitate vulcanică. Superlunile din trecut au coincis cu dezastre naturale – cutremurul indonezian din 2005 sau inundațiile australiene din 1954 –, însă oamenii de știință spun că fenomenele nu au avut legătură unele cu altele.

Peter Goldreich, profesor de astronomie la Universitatea Caltech, SUA, spune însă pentru Fox News că el și alți oameni de știință au studiat luna decenii la rând și nu au văzut să fie asociată cu dezastre naturale. Mareele vor fi ceva mai intense, însă nu vor fi foarte diferite față de cele de anul trecut. În schimb, cutremurile nu sunt aproape deloc afectate de perigeul lunar și sunt puține șanse ca vulcanii să prezinte un comportament neobișnuit. Oamenii de știință americani îi îndeamnă pe locuitorii planetei să nu aplece urechea la toate informațiile care circulă pe internet.

De când e lumea, oamenii au fost fascinați de astrul nopții, singurul satelit natural al Pământului, care are un sfert din dimensiunea planetei noastre și se mișcă în jurul ei într-o izolare glacială și lipsită de viață, pe o orbită care crește cu 2,5 centimetri odată la fiecare jumătate de an. Ceasurile vechi afișau fazele Lunii, pe lângă timp, și asta pentru că, înainte de apariția electricității, oamenii se bazau pe lumina selenară pentru a călători pe timp de noapte. Iar cei care nu țineau cont de influența Lunii asupra mareelor puteau da de belele. Asta i s-a întâmplat de exemplu armatei lui Iulius Cezar, care nu a dat atenție mareelor britanice și a rămas cu vasele pe uscat în timpul invaziei asupra Britaniei.

Multe popoare au încărcat de semnificație luna plină, de la egipteni până la chinezi, de la babilonieni până la europeni și amerindieni. Fiecare credință și cultură a fos influențată de puternile nebănuite ale astrului nopții – Paștele, Ramadanul și alte ritualuri au fost stabilite în funcție de calendarul lunar. Șamanii Chukchi din Siberia credeau că vor fi înzestrați cu puteri magice dacă se expuneau dezbrăcați în fața Lunii, iar aztecii vedeau în partea întunecată a Lunii un semn al morții. În alte culturi, astrul nopții, unul dintre cele mai schimbătoare corpuri cerești, a ajuns să fie un simbol al vremelniciei și al renașterii sau ceva care îi face pe oameni să-și piardă mințile sau să devină somnambuli.

Luna plină ne transformă în vârcolaci, vrăjitoarele ies cu o mult mai mare plăcere la aer când e lună plină, la fel și monștrii din filmele horror, iar unii cercetători au încercat să dovedească faptul că, atunci când e luna plină, sporesc numărul infracțiunilor sau că oamenii se îmbolnăvesc mai ușor, resimt mai puternic unele afecțiuni sau sunt mai fertili. Medicii naturiști spun că legătura gravitațională dintre Lună și Pământ ne influențează atât organismul, cât și pisihicul – energiile astrului nopții se multiplică atunci când e lună plină și declanșează tulburări comportamentale, însă asigură totodată și un teren fertil pentru oamenii care vor să se apuce de lucruri noi.

Astrologii spun că există oameni care reacționeză la luna plină, alții la luna nouă, la fel cum există persoane „lunariene”, cele afectate de lună, și „solariene”, afectate doar de soare. Lunii plină ar induce nervozitate, insomnii, amplificarea sentimentelor, iritabilitate, creșterea circulației periferice ș.a.m.d. Psihologii și medicii spun însă că dacă observăm o legătură între un fenomen și luna plină, asta nu înseamnă neapărat că luna reprezintă și cauza acestuia, de vină fiind știrile senzaționaliste care mediatizează anecdotele polițiștilor sau pe cele ale infirmierilor. Publicația Livescience trece în revistă câteva mituri ale lunii pline și studii care au desființat corelația dintre luna plină și presupusele sale efecte:

– Nu există sângerare mai abundentă și doctorii nu ratează într-o mai mare măsură intervențiile chirurgicale în această perioadă, susține o cercetare publicată în octombrie 2009 în Jurnalul de Anesteologie;

– Datele privind vizitele la psihiatru ne indică același lucru – nu există o diferență statistică între urgențele psihiatrice din timpul lunii pline și cele din alte perioade;

– Animalele pot fi mai agresive, însă studiile nu sunt concludente. Mai multe studii din Marea Britanie au găsit o corelație între creșterea atacurilor câinilor și luna plină, însă un altul din Australia a avut rezultate complet opuse. Poate e totuși mai bine să evităm câinii vagabonzi în nopțile cu lună plină;

– Jurnalul de Tulburări Comportamentale a publicat în 1999 un studiu în care cercetătorii spuneau că nu există nici o cercetare relevantă care să ne arate efectele lunii pline asupra tulburărilor de somn.

La acestea se adaugă și studiile unor cercetători precum Peter Goldreich, mai sus amintit, care nu au găsit o corelație relevantă între superluni și dezastrele naturale. Oricum suntem abia în 2011, mai este aproape un an până la sfârșitul lunii, așa că putem profita de luna plină de săptămâna viitoare pentru a face lucruri noi cât mai avem șansa!

Surse: Popular Science, Fox News, Livescience

Foto: Reuters

Citiți și:

Relația dintre om și Lună. Câteva date istorice

Cutremurul din Japonia a mişcat Pământul şi a scurtat ziua

Consecințele deplasării polului nord magnetic spre Rusia

Al doilea soare ar putea apărea pe cer în 2012

Tags:8 comentarii

 1. LUNA NU NE POATE FACE RĂU! O PUTEM PRIVI FĂRĂ SĂ NE FIE TEAMĂ.

  La data de 19 martie 2011, ora 21:07, Luna se va afla la 356578,2 km, cu 278 km mai mult (Atenţie! Mai mult, nu mai puţin) decât extrema de 363300 km. Nici în acest punct extrem, Luna nu poate cauza cataclisme pe planeta noastră. Într-o mare măsură ne influenţează atracţia Soarelui, Luna fiind doar un vecin cosmic apropiat cu o importanţă majoră pentru viaţa pe Pământ hotărâtoare sub 2 aspecte:
  a. mareele au dus la frânarea mişcării de rotaţie a Pământului,
  b. menţinerea unei oscilaţii extrem de reduse a oblicităţii axei de rotaţie a Pământului de doar câteva fracţiuni de grad si astfel a unui climat stabil. De exemplu, o oscilaţie de un singur grad poate genera o noua era glaciara (Milankovici, 1941).

  Luna nu a putut provoca mişcările tectonice ce au avut ca rezultat cutremurul din Japonia. Deplasarea axei Pământului cu 10 cm în urma cutremurului din largul coastelor nipone, nu va avea nici o influenţă asupra vieţii pe Pământ.
  Singura consecinţă simţită, dar doar de ceasurile atomice, este încetinirea rotaţiei Pământului în jurul axei sale cu 1,8 milionimi de secundă.

  Iesiti cu binocluri, lunete sau telescoape si priviti Luna. Adevarul pe care foarte putini il stiu este ca Luna se indeparteaza de Pamant cu 3,8 cm pe an.
  De ce nu ne-ar fi frica ca “pleaca” de pe orbita?

  Marcel Jinca
  Coordonator SARM – Gorj
  SOCIETATEA ASTRONOMICA ROMANA DE METEORI.

 2. Ma cel mai sigur e sfarsitu lumii in 21 12 2112 uitati-va la numere cum sunt asezate, matematicienii sa vada nu in 21 12 2012 ca nu are nici o relevanta.

 3. cred ca toate persoanele de aici sunt putin ”duse cu capu”.Bai cum sa vina ma sfarsitu lumii?voi sunteti prosti?sfarsitu lumii vine cand Vrea Dumnezeu.El a creat lumea asta El o distruge cand vrea.

  • Tu esti singurul prost de aici. Oamenii vorbesc stiintific, si vine un incult caruia i se pare ca are habar de divinitate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger