O fermă eoliană situată aproape de ţărm, care poate genera energie suficientă pentru jumătate de milion de gospodării, a fost oficial inaugurată pe coasta de sud-est a Marii Britanii, devenind cea mai mare fermă funcţională de tip offshore din lume, din acest moment.
Proiectul, numit London Array, are o capacitate de 630 MW şi a fost inaugurat în prezenţa premierului britanic David Cameron, care a punctat politica inovatoare dusă de Marea Britanie în domeniul energiilor regenerabile. Ferma eoliană a fost realizată de mai multe companii în colaborare (E.ON, DONG Energy şi Masdar) şi produce energie încă din luna aprilie a acestui an. A costat 2,3 milioane de dolari, se află la 20 de kilometri distanţă de ţărmul britanic, conţine 175 de turbine şi tocmai i-a asigurat Marii Britanii locul întâi în categoria ţărilor deţinătoare de ferme eoliene situate aproape de ţărm (offshore). Statul britanic mizează pe investiţii şi tehnologii de acest tip, offshore, pentru a ajunge să îşi îndeplinească scopurile asumate de reducere a emisiilor de carbon. Până în anul 2020, speră să dezvolte investiţii care să genereze 18 GW numai din sectorul eolian.
„Un semnal atât de puternic din partea liderilor politici este extrem de important şi ne ajută să realizăm potenţialul de dezvoltare pe care îl avem aici, la noi acasă. Trebuie să ne menţinem poziţia de lider în energie eoliană de tip offshore pentru a putea culege toate beneficiile economice şi de mediu care decurg din aceasta”, a declarat Maria McCaffery, director executiv al RenewableUK, asociaţia naţională britanică pentru energie verde. Şi conducerea Greenpeace a salutat inaugurarea fermei eoliene, spunând că proiectul demonstrează capacitatea Marii Britanii de a livra proiecte de energie regenerabilă la scară mare.
Sursa şi foto: EcoNews