Gregor MacGregor (1786-1845) a fost un militar, un aventurier și un colonizator scoțian intrat în istorie drept unul dintre cei mai mari farsori ai lumii, dacă nu chiar cel mai mare. MacGregor s-a născut în Ajun de Crăciun, ca descendent al faimosului erou popular Rob Roy. Tatăl lui Gregor a fost căpitan de navă, iar mama sa, fiică de doctor. Despre copilăria lui Gregor nu se știu prea multe, dar se pare că a avut cel puțin o soră.
de Marius Cosmeanu (România liberă)
În 1803, tânărul scoțian se înrolează în marina regală, servind în flota de război britanică aflată în Marea Caraibelor. În 1805, se întoarce în Anglia și se căsătorește cu Mary Bowater, fiica unui amiral. Cei doi își construiesc o casă și se stabilesc la Londra. Căsnicia lor durează însă doar șase ani, Mary MacGregor murind în decembrie 1811.
Destinul carierei militare îl poartă pe MacGregor apoi prin Războiul de Independență al Venezuelei, unde luptă de partea legendarului Simon Bolivar, fiind avansat până la gradul de colonel. În 1820, eroul Venezuelei se întoarce în Anglia, prezentându-se drept Prinț de Poyais (cunoscut și ca Principatul Poyais sau Republica Poyais), un stat independent din America Centrală, fondat de marele George Frederic Augustus I, rege al Țărmului Moskito, monarh care i-a acordat lui MacGregor titlul nobiliar și l-a însărcinat să atragă în Poyais cât mai mulți coloniști englezi.
Toate erau minciuni sfruntate. MacGregor inventase pur și simplu o țară în Golful Hondurasului, un ținut imaginar în al cărui CV intrau pământuri mănoase, clima perfectă pentru agricultură, păduri întinse și multe zăcăminte de metale prețioase. Plus o mână de coloniști englezi care se aflau deja acolo și își așteptau compatrioții ca să urnească economia Poyaisului. Un veritabil pământ al făgăduinței.
Poyaisienii se bucurau de un PR în egală măsură de atractiv: cumsecade și prietenoși cu străinii, dar fără fonduri pentru a investi în dezvoltarea și industrializarea țării lor. Neajuns pe care samariteanul MacGregor încerca să îl corijeze printr-o infuzie de capital britanic.
Figura pitorească a colonelului lui Bolivar a fost primită cu interes de high life-ul londonez. Lumea bună a capitalei britanice a fost sedusă de existența și splendoarea Poyaisului, mai ales după apariția, în 1822, a unei monografii care prezenta pe larg atracțiile ținutului. Autorul, un oarecare Thomas Strangeways, căpitan de navă și cel care descoperise, în 1730, râvnitul loc, a luat legătura cu băștinașii și a fondat capitala statului. Strangeways, bineînțeles, nu era nimeni altul decât MacGregor însuși.
Puteţi citi integral povestea în România liberă.