Cea mai mare fabrică de clonat animale din lume promite salvarea unor specii

0

Xu Xiaochun, directorul executiv al companiei BoyaLife, aflată în spatele proiectului de construcţie a celei mai mari fabrici de clonat animale din lume, promovează această iniţiativă ca fiind o contribuţie “extrem de importantă” la salvarea unor specii de la extincţie, scrie The Guardian. Proiectul, în valoare de 30 de milioane de euro, ar urma să înceapă în prima jumătate a lui 2016, în provincia Tianjin din China. “Păşim pe un drum pe care n-a mai fost nimeni”, a spus Xu pentru publicaţia britanică. “Construim ceva ce n-a mai existat până acum”.

Obiectivul principal al unităţii de 14.000 de metri pătraţi va fi clonarea vacilor pentru a răspunde cererii uriaşe de carne de vită de pe piaţa chineză. BoyaLife speră să producă iniţial 100.000 de embrioni de vacă “de înaltă calitate” pe an şi 5% din bovinele premium sacrificate în China. Oamenii de ştiinţă se vor mai concentra pe clonarea cailor campioni la curse şi pe câinii cu miros dezvoltat, care pot depista victime ale dezastrelor naturale şi substanţe interzise. Xu susţine însă că fabrica va fi pusă şi în slujba întregii omeniri şi a mediului, contribuind la salvarea speciilor în prag de extincţie.

Proiectul este cea mai nouă etapă din planul chinezilor de a deveni lideri în tehnologia clonării. Oamenii de ştiinţă din statul asiatic clonează vaci, porci şi oi de 15 ani. În 2014, BBC scria despre o companie chineză, BGI, care clona animale la scară industrială în sudul oraşului Shenzhen, mai exact 500 de porci pe an. “Putem clona la o scară foarte largă”, spunea atunci cercetătorul Yutao Du. “Treizeci-cincizeci de oameni clonăm împreună pentru a putea face o fabrică de clonat aici”.

Uzina din Tianjin este realizată în parteneriat cu Soam Biotech, o firmă sud-coreeană condusă de omul de ştiinţă Hwang Woo-suk din Seul. Odată un veterinar respectat, supranumit “regele clonării”, Hwang a intrat în dizgraţia publicului în 2006, după ce s-a afirmat că şi-ar fi falsificat rezultatele muncii sale de cercetare. Compania Soam clonează căţeluşi de circa 10 ani şi a intrat pe piaţa chineză în 2014, unde clonează pui de mastiff tibetan, în oraşul Weihai, în parteneriat cu BoyaLife. “În China, lucrurile se fac la scară largă”, spunea Xu în 2014, pentru publicaţia Bloomberg. “Dar vrem să facem asta nu doar pentru profit, ci şi pentru a intra în istorie”. Omul de ştiinţă +susţine că uzina din Weihai ar putea clona primul urs panda uriaş.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger