Cea mai mare companie petrolieră discuta de încălzirea globală în 1981, dar timp de 27 de ani a plătit pentru negarea fenomenului

0

ExxonMobil-Starts-Gas-Production-from-Telok-Field-in-South-China-Sea-442x370Potrivit unui mesaj intern al companiei ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, dat publicităţii de un fost cercetător angajat la Exxon, reprezentanţii acestei firme discutau încă din 1981 despre încălzirea globală – cu 7 ani înainte ca acest fenomen să ajungă pe agenda publică. Deşi experţii Exxon dispuneau de dovezi care arătau legătura dintre combustibilii fosili şi schimbările climatice, compania a plătit de-a lungul timpului circa 30 de milioane de donari pentru a finanţa cercetători şi institute care să nege această corelaţie, arată Greenpeace.

Lenny Bernstein, inginer chimist şi expert în probleme de climă care a colaborat timp de trei decenii cu Exxon, autor a două rapoarte importante ale Naţiunilor Unite în materie de climă, susţine că reprezentanţii Exxon au ajuns să ia în calcul schimbările climatice în 1981, în contextul în care lua în calcul deschiderea celui mai mare câmp de exploatare a gazelor naturale din Asia de Est, în Indonezia. În acel moment, specialiştilor care au oferit consiliere le era clar, arată The Guardian, că zona de exploatare Natuna ar fi fost “o bombă cu carbon,” o sursă uriaşă de poluare. Dacă s-ar fi făcut această investiţie pentru întregul potenţial estimat de exploatare, Bernstein e de părere că Natuna ar fi fost cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon din lume la acea vreme, responsabilă pentrz 1% din emisiile globale.

Dezvăluirile lui Bernstein în legătură cu tăinuirea informaţiilor despre schimbările climatice de către compania ExxonMobil au fost făcut public anul trecut, în cadrul Institutului de Etciă Aplicată şi Profesională, de la Ohio University. Săptămâna aceasta, a fost distribuit de către Uniunea Oamenilor de Ştiinţă Îngrijoraţi, ca parte din Climate Deception Dossiers, un proiect mai amplu, despre dezinformarea practicată de mari companii ca Exxon, British Peroleum, Shell sau Peabody Eenergy, în materie de schimbări climatice.

Reprezentanţii Exxon susţin că discuţiile interne despre încălzirea globală purtate în anii ’80 erau în stadiu incipient şi că pe atunci riscul poluării cu combustibili fosili nu era îndeajuns studiat. Deşi acum Exxon recunoaşte public că schimbările climatice sunt cauzate de om, nu recunoaşte faptul că a finanţat timp de aproape trei decenii negarea acestei ipoteze. Ba mai mult, reprezentanţii subliniază că Exxon a susţinut impunerea unor taxe pentru emisiile de dioxid de carbon încă din 2007. “Corporaţiile sunt interesate de impactul asupra mediului doar în măsura în care le afectează profitul, în prezent sau în viitor. Ele ar putea adopta ceea ce la prima vedere par măsuri altruiste, ca să-şi spele imaginea publică, dar asumpţia de bază a acestor acţiuni este că, în viitor, ele vor maximiza profitul,” e de părere Bernestein.

Mai multe despre acest caz, puteţi afla din The Guardian

Puteţi citi şi:

Premieră: Olanda, obligată prin decizie judecătorească să reducă emisiile cu 25%

Cetăţenii olandezi au dat guvernul în judecată pe tema schimbărilor climatice

CIA nu va mai împărtăşi datele despre încălzirea globală cu oamenii de ştiinţă

Ce îi sperie pe cercetătorii din domeniul schimbărilor climatice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger