Cea mai mare centrală eoliană offshore din lume va alimenta un milion de gospodării

0

Compania daneză Dong Energy va construi cea mai mare centrală eoliană offshore din lume, pe coasta de nord-est a Angliei. Ea va fi prima de acest fel care va produce peste un gigawatt de energie, ceea ce ar putea asigura necesarul de energie electrică pentru un milion de gospodării.

Centrala va fi construită, începând de anul viitor, în apropiere de localitatea Yorkshire, cu spirjin din partea guvernului britanic. Acesta va consta într-un tarif fix pentru energie în primii 15 ani de producție. Dong Energy, deținută parțial de Goldman Sachs, nu a făcut publică valoarea totală a investiției.

Aceeași companie pregăteşte şi cea mai mare centrală eoliană offshore aflată în construcție, situată în Marea Irlandeză. Centrala Walney Extension va fi gata până în 2018 și va avea o capacitate de 660 megawați.

Potrivit Wall Street Journal, 2015 a însemnat un an record pentru piața globală de energie eoliană offshore, iar estimările arată că, până în 2019, cantitatea totală de energie din această sursă va crește de patru ori, de la 8.179 megawați în 2014, la 31.200 megawați. O problemă care încentinește însă ritmul vizează costurile ridicate de conectare a noilor centrale offshore la rețelele electrice de pe uscat. Totodată, astfel de centrale sunt încă de circa două ori mai scumpe decât centralele eoliene clasice, de pe uscat.

Sursa: Wall Street Journal


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger