Într-un ambient din marmură şi aur, toată lumea este binevenită la masă, mâncarea nu se termină niciodată şi nimeni nu plăteşte nici măcar o rupie pentru ceea ce mănâncă. Se întâmplă în India, în Amritsar, într-un templu Sikh, numit Templul Aurit.
Nimeni nu a sărăcit niciodată dând de pomană şi altora, iar acest mesaj, atât de îndrăgit de filatropişti, este cu siguranţă perfect ilustrat de ceea ce se întâmplă în Templul Aurit, unde voluntari din toate religiile se adună pentru a servi 100.000 de porţii de mâncare zilnic, celor care au nevoie, într-o bucătărie uriaşă care nu se închide niciodată în faţa celor flămânzi. Bucătăria comunitară din templu este considerată cea mai mare bucătărie (gratuită) din lume şi oferă, săptămânal, tone de hrană.
Totul este organizat şi susţinut de voluntari care aparţin unor religii diferite din întreaga lume şi ilustrează perfect ideea de egalitate. Locul a devenit mai mult decât un spaţiu unde poţi mânca o masă caldă: este o comunitate unde se schimbă idei, poveşti şi se recâştigă încredere şi energie. Toate alimentele provin din donaţii, de la cele 12.000 de kilograme de făină, 1.500 de kilograme de orez, până la cele 2.000 de kilograme de verdeţuri. Cei mai mulţi donatori sunt anonimi. “Sunt doar trei principii în religia noastră: să slăvim numele Domnului, să cântăm imnuri religioase şi să muncim voluntar. Muncesc cât mă vor ţine picioarele”, spune un voluntar Sikh de 55 de ani, care s-a mutat acum doi ani din California în Amritsar.
“Munca atâtor guru Sikh a fost pentru estomparea diferenţelor sociale, indiferent de forma lor”, explică Samran Jeet Singh, coordonator al coaliţiei Sikh din SUA. Şi se pare că (măcar în acest caz) munca lor a avut succes. La o privire mai atentă, nu este vorba doar de un templu unde sunt umplute burţile flămânde; acest templu este, în fapt, un sanctuar unde toţi oamenii sunt cu adevărat consideraţi egali, într-o societate influenţată profund de sistemul de clase, caste şi ierarhii, care a dictat, timp de milenii, cine are dreptul să mănânce şi cine nu, cine alături de cine poate să stea sau nu. Templul Aurit înregistrează un flux de persoane mai mare decât cel prezent la Taj Mahal, locul de maximă atracţie turistică din india.
Surse şi foto: Vice, TA