Cea mai înaltă grădină verticală din lume se află în Sydney

0

Un turn de locuinţe îmbrăcat în verdeaţă, aşa arată mult-aşteptatul One Central Park, un proiect imobiliar care a creat şi cea mai înaltă grădină verticală din lume din acest moment, scrie site-ul Inhabitat. Clădirea are 166 de metri şi îmbină în mod util şi estetic arhitectura modernă cu natura.

 

 

Proiectul a fost creat de arhitectul francez Jean Nouvel şi artistul botanic Patrick Blanc, care au dorit să amintească lumii că urbanismul poate coexista în mod fericit cu lumea naturală. Pe faţada clădirii trăiesc 250 de specii de plante australiene (flori şi verdeaţă). Structura a fost în aşa fel gândită încât orice detaliu de design să aibă un anumit scop. Astfel, oglinzile de pe acoperiş sunt menite să capteze lumina soarelui şi să direcţioneze razele acestuia către peisajul de dedesubt. Când soarele apune, clădirea este luminată de un ansamblu de LED-uri creat de artistul Yann Kersalé.

 

stire 23 feb gradina 1

stire 23 feb gradina 2

 

Clădirea One Central Park este parte a unui viitor “sat urban” din Sydney, care va avea astfel de turnuri rezidenţiale, dar şi magazine, precum şi spaţii dedicate artiştilor şi arhitecţilor. Suprafaţa totală pe care se va extinde va fi de 64.000 de metri pătraţi. O mulţime de spaţii pentru petrecerea timpului liber şi relaxare vor fi găzduite la nivelul solului (pajişti, jocuri de şag, cinema în aer liber, festivaluri de muzică live), la baza turnurilor de locuinţe. Arhitecţii care gândesc astfel de construcţii sunt din ce în ce mai doritori să integreze în ele grădini verticale, din cauza lipsei de verdeaţă specifică mai ales marilor aglomerări urbane.

 

stire 23 feb gradina 4

stire 23 feb gradina 5

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Cea mai mare grădină verticală din lume se află în Singapore

Paleţi reciclaţi în grădini verticale

Grădini urbane. Acum, pe verticală

Grădinile verticale sunt un succes în Singapore

Verdeaţa Isteaţă – grădină urbană în jungla de beton din Mănăştur

O grădină de legume în formă de copac, ridicată în jurul turnurilor de birouri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger